Mitalit ja jäsenmerkit rintaan tilanteen mukaisesti

3.12.2022

Kunniamerkkejä kannattaa esitellä ylpeänä aina, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Ansiomerkin saaneella henkilöllä on oikeus käyttää sitä kaikissa niissä tilaisuuksissa, joissa kutsun tai yleisen tavan mukaan käytetään kunniamerkkejä. Tällaisia tilaisuuksia ovat Puolustusvoimien ja maanpuolustusjärjestöjen juhlatilaisuudet, itsenäisyyspäivän vastaanotot ja myös yksityiset juhlat kuten omat tasavuosimerkkipäivät edellyttäen, että tilaisuuden luonne on juhlava. Yleensä  kutsussa on pukukoodin yhteydessä mainittu kunniamerkit, jos niitä halutaan tilaisuudessa käytettävän.

Kunniamerkit juhlissa

Puheenjohtaja Mervi Liimaisen suora mitalirivi muutaman vuoden takaa.

Nauhassa kannettavien kunniamerkkien paikka on rinnan vasemmalla puolella, arvokkain sijoitetaanlähimmäksi vartalon keskiviivaa, muut siitä vasemmalle. Virallisista ansiomerkeistä ylläpidetään listaa, jossa on määritelty niiden keskinäinen järjestys. Maanpuolustusnaisten Liiton mitalit luokitellaan epävirallisiin ansiomerkkeihin, jotka ryhmitellään myöntäjäorganisaation ikäjärjestykseen huomioiden mitaliluokka.

Kun mitaleja on enemmän kuin yksi, kannattaa ne ompeluttaa kannakkeeseen. Tällöin ne ovat aina oikeassa järjestyksessä ja oikein aseteltuja. Rivistössä kaikkien mitalien tulee roikkua samanpituisina niin, että sekä ylä- että alareuna ovat linjassa. Merkkiompelua suorittavat useat kultasepänliikkeet ja merkkeihin erikoistuneet yritykset. Yksi tunnetuimmista on Sotainvalidien Veljesliiton Kunniamerkkipalvelu, jossa on hyvä tietämys merkkien keskinäisestä järjestyksestä.

Mitaleja kiinnittäessä tulee erityisesti naisten huomioida, että merkkien tulee levätä vasten vartaloa. Mitalit eivät saa jäädä ilmaan heilumaan. Asua valittaessa kannattaa varmistaa, että vaate kestää ryhdikkäänä merkkien painon. Iltapukua hankittaessa on hyvä selvittää, onko tarpeen ja voiko miehustaa vahvistaa tukikankaalla kunniamerkkien kohdalta.

Nauhassa kannettavien mitallien lisäksi on myös muunlaisia ansiomitaleja. Keskuskauppakamarin ansiomerkki kiinnitetään nauhassa kannettavien merkkien alapuolelle ja valtion virka-ansiomerkin paikka on vastaavasti mitalirivistön yläpuolella. Kumpikin kiinnitetään mitalirivistön keskikohdalle.

Kunniamerkkejä käytettäessä ei samanaikaisesti käytetä jäsenmerkkejä tai muita pinssejä. Ainoan poikkeuksen sääntöön tekee tammenlehvätunnus, jonka käyttö on sallittu myös kunniamerkkien kanssa.

Jäsenmerkki arjessa

Silloin kun ei ole käytössä kunniamerkkejä, voidaan rintapielessä käyttää kerrallaan yhtä jäsenmerkkiä tai vastaavaa. Ainoastaan tammenlehvätunnusta voi käyttää yhdessä jonkin toisen merkin kanssa. Tällöin tammenlehvätunnus sijoitetaan ylimmäksi.

Kun osallistuu jonkin tahon edustajana sellaiseen tilaisuuteen, jossa ei käytetä kunniamerkkejä, on paikallaan käyttää edustamansa tahon merkkiä. Maanpuolustusnaiset käyttävät omaa pellavankukkamerkkiä esimerkiksi Naisten Valmiusliiton alueneuvottelukunnan kokouksessa. Samanaikaisesti ei siis tule käyttää esim. Maanpuolustusyhdistyksen tai Naisten Valmiusliiton merkkiä.

Tyylikästä jäsenmerkkiämme voi vapaasti käyttää vaikka päivittäin. Monelle jäsenhuivin kietominen kaulaan ja jäsenmerkin kiinnittäminen rintapieleen kuuluvat mukaviin rutiineihin, kun valmistautuu oman yhdistyksen jäsentilaisuuteen.Tähän käyttöön soveltuu hyvin myös ansaitut liiton koulutusmerkit.

Protokollaoppaasta lisää tietoa

Erilaisien  juhlatilaisuuksien protokollakysymyksiin löytyy vastauksia Markus Anajan ja Sotilasperinteen seura ry:n laatimasta kirjasesta: Protokollaopas maanpuolustajalle. Kirja on  toimitettu kaikille MNL piireille ja sitä voi tilata  liiton verkkokaupasta (20€). Oppaassa on kuvattu yksityiskohtaisesti kunniamerkkien käytön lisäksi mm. liputukseen, kunniavartioihin, hautajaisiin ja muihin tilaisuuksiin liittyvä protokolla. Opasta on hyödynnytty myös tämän artikkelin lähdemateraalina.

Netissä löytyy myös runsaasti tietoa saatavilla mm. pukeutumiskoodeista. Aina on myös mahdollista kysyä tarkennusta kutsun lähettäjältä.

Tieto siitä, miten pukeutua ja käyttäytyä kulloiseenkiin tilanteeseen sopivalla tavalla, tuo itselle varmuutta ja rentoutta nauttia juhlasta täysin rinnoin. Protokollan noudattaminen on myös aina kunnioituksenosoitus tilaisuuden järjestäjiä kohtaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää
Satu Virtanen, 1. varapj.

Uutiset

Puheenjohtajien vaihtotilaisuus järjestettiin sidosryhmille 18.1.

Maanpuolustusnaisten Liitto noudatti perinteitä ja kutsui lähimmät sidosryhmät vastaanotolle, jossa saattoi kiittää menneistä kausista väistyvää puheenjohtaja Mervi Liimataista ja tervehtiä uutta  puheenjohtaja Satu Virtasta. Helsingissä hotelli Crown Plazassa...

Toimintalomakkeet liittoon 31.1.2023 mennessä

Liitto kerää yhdistysten ja piirien ajantasaiset tiedot vuoden 2023 vastuuhenkilöistä ja päättyvän vuoden toiminnasta. Lomakkeessa ilmoitetaan jäsenmäärä 31.12.2022, jonka tulee olla sama kuin jäsenrekisterissä ao. päivämäärällä. Tällä varmistetaan yhteinen näkemys...

Tule järjestösihteeriksi Maanpuolustusnaisten Liittoon

Järjestösihteerin tehtävä on uusi ja hän on liiton ainoa työntekijä. Tehtäviin kuuluu kokous- ja tapahtumajärjestelyjä, kokoussihteerintehtäviä, yhteydenpitoa jäsenistöön, jäsentuotteiden hankintaa ja myyntiä, kotisivujen päivitystä ja muuta viestintää sekä muita...

Jäsentiedote 1/2023

Vuoden ensimmäisen jäsentiedotteen voit lukea tästä linkistä. Tiedotteessa julkistetaan liiton järjestösihteerin rekrytointi ja mukana päivitetty toimintakalenteri.

Vuoden viimeinen tiedote 7/2022

Maanpuolustusnaisten Liiton vuoden viimeinen jäsentiedote on ilmestynyt. Tiedotteesta löytyy linkit mm. yhdistysten ja piirien toimintalomakkeisiin, jotka tulee täyttää ja lähettää tammikuun loppuun mennessä. Lisäksi tiedotteessa tietoa mm. ensi vuoden...

Yhteisin siivin – kooste sanoin ja kuvin

Viiden maanpuolustusjärjestön järjestämä Yhteisin siivin -tapahtumaviikonloppu kokosi maanpuolustusväkeä Jyväskylään 18.-20. marraskuuta. Maanpuolustusnaisten Liitto oli yksi järjestäjistä ja liiton vuosikokous järjestettiin osana kokonaisuutta. Viikonlopun kuvia...

Seuraa live-lähetystä Jyväskylästä 19.11.

Maanpuolustusnaisten liittokokouspäivän infotilaisuutta ja liittokokousta voi kaikki kiinnostuneet seurata reaaliajassa Teams-kokouksena. Lauantaina 19.11. Maanpuolustusnaisten ajankohtaisinfo alkaa klo 10 ja kestää noin 2 tuntia. Infossa mm. vaalivaliokunnan...

Liiton tiedote 6/2022

Liiton tämän vuoden kuudennessa tiedotteessa on lisätietoa Yhteisin siivin -maanpuolustusviikonlopusta ja erityisti omasta liittokokouksestamme sekä itsenäisyyspäivän paraatista. Tiedotteen pääset lukemaan tästä.

Share This