Mitalit ja jäsenmerkit rintaan tilanteen mukaisesti

3.12.2022

Kunniamerkkejä kannattaa esitellä ylpeänä aina, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Ansiomerkin saaneella henkilöllä on oikeus käyttää sitä kaikissa niissä tilaisuuksissa, joissa kutsun tai yleisen tavan mukaan käytetään kunniamerkkejä. Tällaisia tilaisuuksia ovat Puolustusvoimien ja maanpuolustusjärjestöjen juhlatilaisuudet, itsenäisyyspäivän vastaanotot ja myös yksityiset juhlat kuten omat tasavuosimerkkipäivät edellyttäen, että tilaisuuden luonne on juhlava. Yleensä  kutsussa on pukukoodin yhteydessä mainittu kunniamerkit, jos niitä halutaan tilaisuudessa käytettävän.

Kunniamerkit juhlissa

Puheenjohtaja Mervi Liimaisen suora mitalirivi muutaman vuoden takaa.

Nauhassa kannettavien kunniamerkkien paikka on rinnan vasemmalla puolella, arvokkain sijoitetaanlähimmäksi vartalon keskiviivaa, muut siitä vasemmalle. Virallisista ansiomerkeistä ylläpidetään listaa, jossa on määritelty niiden keskinäinen järjestys. Maanpuolustusnaisten Liiton mitalit luokitellaan epävirallisiin ansiomerkkeihin, jotka ryhmitellään myöntäjäorganisaation ikäjärjestykseen huomioiden mitaliluokka.

Kun mitaleja on enemmän kuin yksi, kannattaa ne ompeluttaa kannakkeeseen. Tällöin ne ovat aina oikeassa järjestyksessä ja oikein aseteltuja. Rivistössä kaikkien mitalien tulee roikkua samanpituisina niin, että sekä ylä- että alareuna ovat linjassa. Merkkiompelua suorittavat useat kultasepänliikkeet ja merkkeihin erikoistuneet yritykset. Yksi tunnetuimmista on Sotainvalidien Veljesliiton Kunniamerkkipalvelu, jossa on hyvä tietämys merkkien keskinäisestä järjestyksestä.

Mitaleja kiinnittäessä tulee erityisesti naisten huomioida, että merkkien tulee levätä vasten vartaloa. Mitalit eivät saa jäädä ilmaan heilumaan. Asua valittaessa kannattaa varmistaa, että vaate kestää ryhdikkäänä merkkien painon. Iltapukua hankittaessa on hyvä selvittää, onko tarpeen ja voiko miehustaa vahvistaa tukikankaalla kunniamerkkien kohdalta.

Nauhassa kannettavien mitallien lisäksi on myös muunlaisia ansiomitaleja. Keskuskauppakamarin ansiomerkki kiinnitetään nauhassa kannettavien merkkien alapuolelle ja valtion virka-ansiomerkin paikka on vastaavasti mitalirivistön yläpuolella. Kumpikin kiinnitetään mitalirivistön keskikohdalle.

Kunniamerkkejä käytettäessä ei samanaikaisesti käytetä jäsenmerkkejä tai muita pinssejä. Ainoan poikkeuksen sääntöön tekee tammenlehvätunnus, jonka käyttö on sallittu myös kunniamerkkien kanssa.

Jäsenmerkki arjessa

Silloin kun ei ole käytössä kunniamerkkejä, voidaan rintapielessä käyttää kerrallaan yhtä jäsenmerkkiä tai vastaavaa. Ainoastaan tammenlehvätunnusta voi käyttää yhdessä jonkin toisen merkin kanssa. Tällöin tammenlehvätunnus sijoitetaan ylimmäksi.

Kun osallistuu jonkin tahon edustajana sellaiseen tilaisuuteen, jossa ei käytetä kunniamerkkejä, on paikallaan käyttää edustamansa tahon merkkiä. Maanpuolustusnaiset käyttävät omaa pellavankukkamerkkiä esimerkiksi Naisten Valmiusliiton alueneuvottelukunnan kokouksessa. Samanaikaisesti ei siis tule käyttää esim. Maanpuolustusyhdistyksen tai Naisten Valmiusliiton merkkiä.

Tyylikästä jäsenmerkkiämme voi vapaasti käyttää vaikka päivittäin. Monelle jäsenhuivin kietominen kaulaan ja jäsenmerkin kiinnittäminen rintapieleen kuuluvat mukaviin rutiineihin, kun valmistautuu oman yhdistyksen jäsentilaisuuteen.Tähän käyttöön soveltuu hyvin myös ansaitut liiton koulutusmerkit.

Protokollaoppaasta lisää tietoa

Erilaisien  juhlatilaisuuksien protokollakysymyksiin löytyy vastauksia Markus Anajan ja Sotilasperinteen seura ry:n laatimasta kirjasesta: Protokollaopas maanpuolustajalle. Kirja on  toimitettu kaikille MNL piireille ja sitä voi tilata  liiton verkkokaupasta (20€). Oppaassa on kuvattu yksityiskohtaisesti kunniamerkkien käytön lisäksi mm. liputukseen, kunniavartioihin, hautajaisiin ja muihin tilaisuuksiin liittyvä protokolla. Opasta on hyödynnytty myös tämän artikkelin lähdemateraalina.

Netissä löytyy myös runsaasti tietoa saatavilla mm. pukeutumiskoodeista. Aina on myös mahdollista kysyä tarkennusta kutsun lähettäjältä.

Tieto siitä, miten pukeutua ja käyttäytyä kulloiseenkiin tilanteeseen sopivalla tavalla, tuo itselle varmuutta ja rentoutta nauttia juhlasta täysin rinnoin. Protokollan noudattaminen on myös aina kunnioituksenosoitus tilaisuuden järjestäjiä kohtaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää
Satu Virtanen, 1. varapj.

Uutiset

Oulussa tavattiin liittopäivillä

Maanpuolustusnaisten Liiton kolmannet liittopäivät järjestettiin 20.-21.4.2024 Oulussa. Järjestelyvastuussa oli MNL Pohjois-Suomen piiri, jonka puuhanaiset suunnittelivat ja toteuttivat monipuolisen ja tyylikkään ohjelmakokonaisuuden. Viikonlopun läpileikkaavana...

Uusi yhdistys: Forssan Seudun Maanpuolustusnaiset ry

Maanpuolustusnaisten Liiton jäseneksi hyväksyttiin ylimääräisessä liittohallituksen kokouksessa 5.3.2024 uusi yhdistys: Forssan Seudun Maanpuolustusnaiset ry. Nyt liittoon kuuluu 63 paikallisyhdistystä. Uuden yhdistyksen perustamisasiakirjan kirjoitti yli 20 henkilöä...

Poikkeusolojen tehtävät kiinnostavat Maanpuolustusnaisia

Maanpuolustusnaisten jäsenkyselyyn vastanneista lähes yhdeksänkymmentä prosenttia on kiinnostunut kouluttautumaan ja toimimaan poikkeusolojen tehtävissä, jos sellaisia olisi tarjolla. Kyselyyn vastanneita yhdistää samat arvot ja käsitys maanpuolustusnaisten toiminnan...

Hyvinvointikampanja 2024

Maanpuolustusnaisten Kimpassa-kuntoliikuntakampanjaa on toteutettu jo viiden vuoden ajan. Tälle vuodelle kampanjaa uudistettiin kattamaan  kuntoliikunnan lisäksi myös kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hyvinvointikampanjan kuukausiteeman pohjalta yhdistykset voivat...

Jäsenkyselyyn vastaamalla vaikutat liiton strategiaan

Maanpuolustusnaisten Liitto ry on käynnistänyt strategiatyön, jonka tavoitteena on laatia liitolle toimintaa ohjaava ja tulevaisuuteen katsova strategia. Strategiatyöskentelyä valmistelee ja ohjaa liittohallituksen nimittämä strategiatyöryhmä ja prosessiin...

Uusi jäsenpalveluiden asiantuntija aloittaa marraskuussa

Maanpuolustusrekisterin jäsenpalveluiden asiantuntijana aloittaa 20.11.2023 Joel Eklund.  Reserviläisliiton hallinnoimassa Maanpuolustusrekisterissä hoidetaan Maanpuolustusnaisten Liiton, Suomen Reserviupseeriliiton,  Reserviläisliiton ja Maanpuolustuskiltojen liiton...

Kimpassa voittajiksi Nilsiän ja Vihdin Maanpuolustusnaiset

Maanpuolustusnaisten Liiton Kimpassa-liikuntakilpailun tämän vuoden tulokset julkistettiin 28.10.2023 liittokokouksen yhteydessä Mikkelissä. Kimpassa-kampanja kannustaa yhdistyksiä toteuttamaan jäsenistön yhteisiä liikunta-aktiviteetteja. Lajeiksi kelpaa kaikki...

MNL vuosikokous Mikkelissä

Maanpuolustusnaisten Liiton sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin 28.10.2023 Mikkelissä Sodan ja rauhan keskus Muistissa. Kokouksen järjestelyistä vastasi MNL Etelä-Savon Piiri, puheenjohtaja Anja Metsäkallion johdolla. Vuosikokoukseen oli saapunut paikan päälle...

Share This