Yhteisin siivin – kooste sanoin ja kuvin

24.11.2022

Viiden maanpuolustusjärjestön järjestämä Yhteisin siivin -tapahtumaviikonloppu kokosi maanpuolustusväkeä Jyväskylään 18.-20. marraskuuta. Maanpuolustusnaisten Liitto oli yksi järjestäjistä ja liiton vuosikokous järjestettiin osana kokonaisuutta.

Viikonlopun kuvia pääset katsomaan Keski-Suomen maanpuolustajien verkkosivuilta tästä linkistä. Maanpuolustusnaisten kansion kuvat on kuvannut Eila Keinänen.

Vuosikokouksen päätöksiä

Lauantaina 19.11. pidetyssä liittokokouksessa puheenjohtajana toimi Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Maija Fredriksson, sihteerinä Sari Viitala, Helsingin Maanpuolustusnaisista ja teknisenä sihteerinä Mari Turtinen Äänekosken Maanpuolustusnaisista. Virallisia kokousedustajia oli paikanpäällä läsnä 25 ja etänä 15, yhteensä heillä oli käytössä 65 ääntä.

Vuosikokous oli ensimmäinen liiton uusien sääntöjen mukainen. Kokous hyväksyi vuoden 2021 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille. Edelleen kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksu säilytetään ennallaan ja eräpäivänä 31.3.2023.

Vuosikokouksen henkilövalinnat

Liiton puheenjohtaja Mervi Liimataisen sääntömääräiset toimikaudet ovat täynnä vuoden lopussa. Toimintakaudeksi 2023-2024 valittiin liiton puheenjohtajaksi Satu Virtanen Espoosta, 1. varapuheenjohtajaksi Tuija Nummela Kärkölästä ja 2. varapuheenjohtajaksi Leena Hietalan Jyväskylästä.

Liittohallitukseen valittiin jäsenet ja heille varajäsenet piirien esitysten perusteella vuodelle 2023:
Etelä-Häme: Kaarina Ruohola (vara Satu Rajala)
Etelä-Pohjanmaa: Sanna Luoma (Anja Anttila)
Etelä-Savo: Anja Metsäkallio (Sirkka Juusonen)
Helsingin Seutu: Pirjo Heiskanen (Sirpa Rantamäki)
Kaakkois-Suomi: Minna Torstensson (Carita Jäntti)
Keski-Suomi: Mari Turtinen (Tiina Ronkainen)
Lappi: Marja-Liisa Rönkkö (Tellervo Alanärä)
Pirkanmaa: Piritta Laurila (Saara Koivunen)
Pohjanmaa: Toini Malmi (Teija Friis)
Pohjois-Pohjanmaa: Tarja Leinonen-Viinikka (Pia-Riitta Korvenheimo=
Pohjois-Savo: Aija Koivunen (Sari Laine)
Päijät-Häme: Marja Rainio (Hanna Pohjantuli)
Satakunta: Marjo Sarmet (Hannele Taipale)
Uusimaa: Aila Lindroos (Salli Lehervo)
Varsinais-Suomi: Päivi Tuhkalainen (Minna Haaranen-Mäkipuro)

Vaalivaliokuntaan valittiin vuodeksi 2023:
Helinä Jokitalo (Hannaleena Tolvanen)
Tiina Lindi-Mokkila (Elina Paukkunen)
Pirkko Tainio (Heidi Aho)
Maija-Leena Virta-Kangas (Vappu Virtanen)
Aila Väresmaa (Raija Iskanius)

Vaalivaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Maija-Leena Virta-Kangas Oulusta ja varapuheenjohtajaksi Tiina Lindi-Mokkila Hämeenkyröstä.

Kokouskutsui liiton kunniajäseneksi Anneli Järvisen Espoosta. Hän on vaikuttanut vahvasti omalla panoksellaan nykymuotoisen liiton syntyyn ja toimii edelleen aktiivisesti niin maanpuolustusnaisten kuin laajemminkin vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi.

Helsingin Seutu Vuoden piiri

Tämän vuoden Kannustuskisan voitti ja siten Vuoden piiri -tittelin sai MNL Helsingin Seudun piiri ry. Voittajan suoritus oli esimerkillinen, sillä piiri keräsi täyden 30 toimintapistettä. Myös MNL Uudenmaan Piiri ry sai maksimipisteet, mutta voitto kallistui pääkaupunkiseudulle bonuspisteen avulla. Tämä bonustapahtuma oli 4.6.2022 järjestetty valtakunnallinen paraati, joka marssittiin Helsingissä ja piirin  puheenjohtaja Sirpa Rantamäki vastasi paraatiosaston koordinoinnista.

Kolmannesta sijasta kamppaili tasapistein (28) viisi piiriä: Etelä-Savon, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirit. Kolmannelle sijalla ylsi Keski-Suomen Piiri kahden bonuspisteen turvin. Nämä bonustapahtumat olivat keväällä järjestetty liiton jotos ja vuosikokous. Kannustuskisan tulostaulukkoa voi tarkastella tästä.

Kimpassa-kampanjan voitto Ylä-Savoon

Kimpassa-liikuntakampanjan aktiivisimmat liikkujat löytyivät tänä vuonna Iisalmen suunnalta, kun Ylä-Savon Maanpuolustusnaiset saavutti ykköstilan. Leena Juntunen kertoi yhdistyksen jäsenten mm. ulkoiluttavan vanhuksia ja ahkeroivansa pikkukoululaisten tukena koulun liikuntatunneilla.

Toiselle sijalle tuli Mäntyharjun Maanpuolustusnaiset ja kolmanneksi Vihdin Maanpuolustusnaiset, jotka kaikki palkitaan rahapalkinnoin. Lisäksi arvonnan kautta palkitaan Kimpassa-kampanjaan osallistuvista yhdistyksistä Porin Seudun, Helsingin ja Lahden Maanpuolustusnaiset.

Yhteisiä tapahtumia läpi viikonlopun

Järjestöjen omien kokousten lisäksi viikonloppuna järjestettiin monia yhteisiä tapahtumia. Lauantai-iltana kokoonnuttiin iltajuhlaan, jonka musiikista vastasi Ilmavoimien Big Band solistinaan Jenna Bågeberg.

Sunnuntaina vietettiin juhlajumalanpalvelus Taulumäen kirkossa, jonka jälkeen oli seppeleenlaskut sankarihaudoilla. Lippulinna johdatti joukon läpi kaupungin takaisin Paviljongin alueelle. Suomensodan aikaisen taistelunäytöksen ja kakkukahvien jälkeen oli viikonlopun päättävän maanpuolustusjuhlan aika. Juhlassa kuultiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön lähettämä tervehdys jonka jälkeen juhlapuheen piti Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatinkenraali Timo Herranen. Liittomme puheenjohtaja Mervi Liimatainen piti puheenvuoron naisten merkityksestä maanpuolustukselle otsikolla: Yhteisin siivin – Naiset mukana.

Juhlan päätteeksi luovutettiin arvostettuja Maanpuolustusmitalleja miekkojen kera. Maanpuolustusnaisista mitali luovutettiin Tiina Ronkaiselle Jyväskylän maanpuolustusnaisista.

Uutiset

Seuraa live-lähetystä Jyväskylästä 19.11.

Maanpuolustusnaisten liittokokouspäivän infotilaisuutta ja liittokokousta voi kaikki kiinnostuneet seurata reaaliajassa Teams-kokouksena. Lauantaina 19.11. Maanpuolustusnaisten ajankohtaisinfo alkaa klo 10 ja kestää noin 2 tuntia. Infossa mm. vaalivaliokunnan...

Liiton tiedote 6/2022

Liiton tämän vuoden kuudennessa tiedotteessa on lisätietoa Yhteisin siivin -maanpuolustusviikonlopusta ja erityisti omasta liittokokouksestamme sekä itsenäisyyspäivän paraatista. Tiedotteen pääset lukemaan tästä.

Aika raportoida Kimpassa-suoritukset

Maanpuolustusnaisten Liiton Kimpassa-liikuntakampanja on päättynyt tältä vuodelta ja yhdistysten tulee palauttaa yhteenvedot suorituksista 15.11.2022 mennessä liikuntatyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Rantamäelle sähköpostitse [email protected] ....

Uusi esite saatavilla

Maanpuolustusnaisten Liiton esite on uudistettu. Kaksisivuisessa esitteessä kerrotaan tiivisti ydinasiat maanpuolustusnaisten toiminnasta kuvin ja sanoin. Esitteessä ohjataan hakemaan ajankohtainen lisätieto liiton kotisivuilta ja some-kanavilta. Näin esite kestää...

Topakka-lehti ilmestynyt

Maanpuolustusnaisten vuosittain ilmestyvä Topakka-lehti on ilmestynyt. Olethan saanut jo omasi? Lehti postitettiin kaikille maanpuolustusnaisille jäsenrekisterin osoitetietojen perusteella, jotka poimittiin syyskuun puolivälissä. Lehti on myös luettavissa kotisivuilta...

MNL tiedote 5/2022

Maanpuolustusnaisten Liiton tiedote 5/2022 on julkaistu. Ajankohtaisina asioina mm. marraskuussa Jyväskylässä järjestettävä liittokokoustapahtuma Yhteisin siivin. Viikonlopun aikana pidetään myös Maanpuolustusnaisten liittokokous, jossa valitaan puheenjohtajisto...

MNL tiedote 4-2022

MNL:n  uusimmassa tiedotteessa palataan valtakunnallisen paraatin ja Metso-jotokseksen tunnelmiin. Lisäksi kerrotaan mm. tulevasta puheenjohtajavaalista, joka käydään marraskuussa Jyväskylässä - ehdokasasettelu ohjeistetaan liittohallituksen elokuun kokouksen jälkeen,...

Metso-jotoksella seniorit veivät voiton nulikoista

Perinteinen Maanpuolustusnaisten Liiton jotos pystyttiin vihdoin toteuttamaan kahden vuoden koronarajoitteista johtuneen tauon jälkeen. Viikonloppuna 21.-22.5. jotosteli yhteensä 35 partiota keväisessä säässä kauniissa maisemassa Saarijärvellä. Metso-jotoksen...

Ilmoitushankinnalla varoja yhdistykselle

Vaikka kevät onkin kääntymässä kesäksi, niin muistetaan syyskuun lopussa ilmestyvä Topakka. Nyt on hyvä hetki hankkia lehteen ilmoituksia ja samalla saada varoja omalle yhdistykselle. Yhdistyksellesi tuloutetaan jokaisesta hankkimastanne Topakan ilmoituksesta 30%....

Share This