Yhteisin siivin – kooste sanoin ja kuvin

24.11.2022

Viiden maanpuolustusjärjestön järjestämä Yhteisin siivin -tapahtumaviikonloppu kokosi maanpuolustusväkeä Jyväskylään 18.-20. marraskuuta. Maanpuolustusnaisten Liitto oli yksi järjestäjistä ja liiton vuosikokous järjestettiin osana kokonaisuutta.

Viikonlopun kuvia pääset katsomaan Keski-Suomen maanpuolustajien verkkosivuilta tästä linkistä. Maanpuolustusnaisten kansion kuvat on kuvannut Eila Keinänen.

Vuosikokouksen päätöksiä

Lauantaina 19.11. pidetyssä liittokokouksessa puheenjohtajana toimi Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Maija Fredriksson, sihteerinä Sari Viitala, Helsingin Maanpuolustusnaisista ja teknisenä sihteerinä Mari Turtinen Äänekosken Maanpuolustusnaisista. Virallisia kokousedustajia oli paikanpäällä läsnä 25 ja etänä 15, yhteensä heillä oli käytössä 65 ääntä.

Vuosikokous oli ensimmäinen liiton uusien sääntöjen mukainen. Kokous hyväksyi vuoden 2021 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille. Edelleen kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksu säilytetään ennallaan ja eräpäivänä 31.3.2023.

Vuosikokouksen henkilövalinnat

Liiton puheenjohtaja Mervi Liimataisen sääntömääräiset toimikaudet ovat täynnä vuoden lopussa. Toimintakaudeksi 2023-2024 valittiin liiton puheenjohtajaksi Satu Virtanen Espoosta, 1. varapuheenjohtajaksi Tuija Nummela Kärkölästä ja 2. varapuheenjohtajaksi Leena Hietalan Jyväskylästä.

Liittohallitukseen valittiin jäsenet ja heille varajäsenet piirien esitysten perusteella vuodelle 2023:
Etelä-Häme: Kaarina Ruohola (vara Satu Rajala)
Etelä-Pohjanmaa: Sanna Luoma (Anja Anttila)
Etelä-Savo: Anja Metsäkallio (Sirkka Juusonen)
Helsingin Seutu: Pirjo Heiskanen (Sirpa Rantamäki)
Kaakkois-Suomi: Minna Torstensson (Carita Jäntti)
Keski-Suomi: Mari Turtinen (Tiina Ronkainen)
Lappi: Marja-Liisa Rönkkö (Tellervo Alanärä)
Pirkanmaa: Piritta Laurila (Saara Koivunen)
Pohjanmaa: Toini Malmi (Teija Friis)
Pohjois-Pohjanmaa: Tarja Leinonen-Viinikka (Pia-Riitta Korvenheimo=
Pohjois-Savo: Aija Koivunen (Sari Laine)
Päijät-Häme: Marja Rainio (Hanna Pohjantuli)
Satakunta: Marjo Sarmet (Hannele Taipale)
Uusimaa: Aila Lindroos (Salli Lehervo)
Varsinais-Suomi: Päivi Tuhkalainen (Minna Haaranen-Mäkipuro)

Vaalivaliokuntaan valittiin vuodeksi 2023:
Helinä Jokitalo (Hannaleena Tolvanen)
Tiina Lindi-Mokkila (Elina Paukkunen)
Pirkko Tainio (Heidi Aho)
Maija-Leena Virta-Kangas (Vappu Virtanen)
Aila Väresmaa (Raija Iskanius)

Vaalivaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Maija-Leena Virta-Kangas Oulusta ja varapuheenjohtajaksi Tiina Lindi-Mokkila Hämeenkyröstä.

Kokouskutsui liiton kunniajäseneksi Anneli Järvisen Espoosta. Hän on vaikuttanut vahvasti omalla panoksellaan nykymuotoisen liiton syntyyn ja toimii edelleen aktiivisesti niin maanpuolustusnaisten kuin laajemminkin vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi.

Helsingin Seutu Vuoden piiri

Tämän vuoden Kannustuskisan voitti ja siten Vuoden piiri -tittelin sai MNL Helsingin Seudun piiri ry. Voittajan suoritus oli esimerkillinen, sillä piiri keräsi täyden 30 toimintapistettä. Myös MNL Uudenmaan Piiri ry sai maksimipisteet, mutta voitto kallistui pääkaupunkiseudulle bonuspisteen avulla. Tämä bonustapahtuma oli 4.6.2022 järjestetty valtakunnallinen paraati, joka marssittiin Helsingissä ja piirin  puheenjohtaja Sirpa Rantamäki vastasi paraatiosaston koordinoinnista.

Kolmannesta sijasta kamppaili tasapistein (28) viisi piiriä: Etelä-Savon, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirit. Kolmannelle sijalla ylsi Keski-Suomen Piiri kahden bonuspisteen turvin. Nämä bonustapahtumat olivat keväällä järjestetty liiton jotos ja vuosikokous. Kannustuskisan tulostaulukkoa voi tarkastella tästä.

Kimpassa-kampanjan voitto Ylä-Savoon

Kimpassa-liikuntakampanjan aktiivisimmat liikkujat löytyivät tänä vuonna Iisalmen suunnalta, kun Ylä-Savon Maanpuolustusnaiset saavutti ykköstilan. Leena Juntunen kertoi yhdistyksen jäsenten mm. ulkoiluttavan vanhuksia ja ahkeroivansa pikkukoululaisten tukena koulun liikuntatunneilla.

Toiselle sijalle tuli Mäntyharjun Maanpuolustusnaiset ja kolmanneksi Vihdin Maanpuolustusnaiset, jotka kaikki palkitaan rahapalkinnoin. Lisäksi arvonnan kautta palkitaan Kimpassa-kampanjaan osallistuvista yhdistyksistä Porin Seudun, Helsingin ja Lahden Maanpuolustusnaiset.

Yhteisiä tapahtumia läpi viikonlopun

Järjestöjen omien kokousten lisäksi viikonloppuna järjestettiin monia yhteisiä tapahtumia. Lauantai-iltana kokoonnuttiin iltajuhlaan, jonka musiikista vastasi Ilmavoimien Big Band solistinaan Jenna Bågeberg.

Sunnuntaina vietettiin juhlajumalanpalvelus Taulumäen kirkossa, jonka jälkeen oli seppeleenlaskut sankarihaudoilla. Lippulinna johdatti joukon läpi kaupungin takaisin Paviljongin alueelle. Suomensodan aikaisen taistelunäytöksen ja kakkukahvien jälkeen oli viikonlopun päättävän maanpuolustusjuhlan aika. Juhlassa kuultiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön lähettämä tervehdys jonka jälkeen juhlapuheen piti Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatinkenraali Timo Herranen. Liittomme puheenjohtaja Mervi Liimatainen piti puheenvuoron naisten merkityksestä maanpuolustukselle otsikolla: Yhteisin siivin – Naiset mukana.

Juhlan päätteeksi luovutettiin arvostettuja Maanpuolustusmitalleja miekkojen kera. Maanpuolustusnaisista mitali luovutettiin Tiina Ronkaiselle Jyväskylän maanpuolustusnaisista.

Uutiset

Oulussa tavattiin liittopäivillä

Maanpuolustusnaisten Liiton kolmannet liittopäivät järjestettiin 20.-21.4.2024 Oulussa. Järjestelyvastuussa oli MNL Pohjois-Suomen piiri, jonka puuhanaiset suunnittelivat ja toteuttivat monipuolisen ja tyylikkään ohjelmakokonaisuuden. Viikonlopun läpileikkaavana...

Uusi yhdistys: Forssan Seudun Maanpuolustusnaiset ry

Maanpuolustusnaisten Liiton jäseneksi hyväksyttiin ylimääräisessä liittohallituksen kokouksessa 5.3.2024 uusi yhdistys: Forssan Seudun Maanpuolustusnaiset ry. Nyt liittoon kuuluu 63 paikallisyhdistystä. Uuden yhdistyksen perustamisasiakirjan kirjoitti yli 20 henkilöä...

Poikkeusolojen tehtävät kiinnostavat Maanpuolustusnaisia

Maanpuolustusnaisten jäsenkyselyyn vastanneista lähes yhdeksänkymmentä prosenttia on kiinnostunut kouluttautumaan ja toimimaan poikkeusolojen tehtävissä, jos sellaisia olisi tarjolla. Kyselyyn vastanneita yhdistää samat arvot ja käsitys maanpuolustusnaisten toiminnan...

Hyvinvointikampanja 2024

Maanpuolustusnaisten Kimpassa-kuntoliikuntakampanjaa on toteutettu jo viiden vuoden ajan. Tälle vuodelle kampanjaa uudistettiin kattamaan  kuntoliikunnan lisäksi myös kokonaisvaltainen hyvinvointi. Hyvinvointikampanjan kuukausiteeman pohjalta yhdistykset voivat...

Jäsenkyselyyn vastaamalla vaikutat liiton strategiaan

Maanpuolustusnaisten Liitto ry on käynnistänyt strategiatyön, jonka tavoitteena on laatia liitolle toimintaa ohjaava ja tulevaisuuteen katsova strategia. Strategiatyöskentelyä valmistelee ja ohjaa liittohallituksen nimittämä strategiatyöryhmä ja prosessiin...

Uusi jäsenpalveluiden asiantuntija aloittaa marraskuussa

Maanpuolustusrekisterin jäsenpalveluiden asiantuntijana aloittaa 20.11.2023 Joel Eklund.  Reserviläisliiton hallinnoimassa Maanpuolustusrekisterissä hoidetaan Maanpuolustusnaisten Liiton, Suomen Reserviupseeriliiton,  Reserviläisliiton ja Maanpuolustuskiltojen liiton...

Kimpassa voittajiksi Nilsiän ja Vihdin Maanpuolustusnaiset

Maanpuolustusnaisten Liiton Kimpassa-liikuntakilpailun tämän vuoden tulokset julkistettiin 28.10.2023 liittokokouksen yhteydessä Mikkelissä. Kimpassa-kampanja kannustaa yhdistyksiä toteuttamaan jäsenistön yhteisiä liikunta-aktiviteetteja. Lajeiksi kelpaa kaikki...

MNL vuosikokous Mikkelissä

Maanpuolustusnaisten Liiton sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin 28.10.2023 Mikkelissä Sodan ja rauhan keskus Muistissa. Kokouksen järjestelyistä vastasi MNL Etelä-Savon Piiri, puheenjohtaja Anja Metsäkallion johdolla. Vuosikokoukseen oli saapunut paikan päälle...

Share This