Yhteisin siivin – kooste sanoin ja kuvin

24.11.2022

Viiden maanpuolustusjärjestön järjestämä Yhteisin siivin -tapahtumaviikonloppu kokosi maanpuolustusväkeä Jyväskylään 18.-20. marraskuuta. Maanpuolustusnaisten Liitto oli yksi järjestäjistä ja liiton vuosikokous järjestettiin osana kokonaisuutta.

Viikonlopun kuvia pääset katsomaan Keski-Suomen maanpuolustajien verkkosivuilta tästä linkistä. Maanpuolustusnaisten kansion kuvat on kuvannut Eila Keinänen.

Vuosikokouksen päätöksiä

Lauantaina 19.11. pidetyssä liittokokouksessa puheenjohtajana toimi Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Maija Fredriksson, sihteerinä Sari Viitala, Helsingin Maanpuolustusnaisista ja teknisenä sihteerinä Mari Turtinen Äänekosken Maanpuolustusnaisista. Virallisia kokousedustajia oli paikanpäällä läsnä 25 ja etänä 15, yhteensä heillä oli käytössä 65 ääntä.

Vuosikokous oli ensimmäinen liiton uusien sääntöjen mukainen. Kokous hyväksyi vuoden 2021 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sekä myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille. Edelleen kokouksessa hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Jäsenmaksu säilytetään ennallaan ja eräpäivänä 31.3.2023.

Vuosikokouksen henkilövalinnat

Liiton puheenjohtaja Mervi Liimataisen sääntömääräiset toimikaudet ovat täynnä vuoden lopussa. Toimintakaudeksi 2023-2024 valittiin liiton puheenjohtajaksi Satu Virtanen Espoosta, 1. varapuheenjohtajaksi Tuija Nummela Kärkölästä ja 2. varapuheenjohtajaksi Leena Hietalan Jyväskylästä.

Liittohallitukseen valittiin jäsenet ja heille varajäsenet piirien esitysten perusteella vuodelle 2023:
Etelä-Häme: Kaarina Ruohola (vara Satu Rajala)
Etelä-Pohjanmaa: Sanna Luoma (Anja Anttila)
Etelä-Savo: Anja Metsäkallio (Sirkka Juusonen)
Helsingin Seutu: Pirjo Heiskanen (Sirpa Rantamäki)
Kaakkois-Suomi: Minna Torstensson (Carita Jäntti)
Keski-Suomi: Mari Turtinen (Tiina Ronkainen)
Lappi: Marja-Liisa Rönkkö (Tellervo Alanärä)
Pirkanmaa: Piritta Laurila (Saara Koivunen)
Pohjanmaa: Toini Malmi (Teija Friis)
Pohjois-Pohjanmaa: Tarja Leinonen-Viinikka (Pia-Riitta Korvenheimo=
Pohjois-Savo: Aija Koivunen (Sari Laine)
Päijät-Häme: Marja Rainio (Hanna Pohjantuli)
Satakunta: Marjo Sarmet (Hannele Taipale)
Uusimaa: Aila Lindroos (Salli Lehervo)
Varsinais-Suomi: Päivi Tuhkalainen (Minna Haaranen-Mäkipuro)

Vaalivaliokuntaan valittiin vuodeksi 2023:
Helinä Jokitalo (Hannaleena Tolvanen)
Tiina Lindi-Mokkila (Elina Paukkunen)
Pirkko Tainio (Heidi Aho)
Maija-Leena Virta-Kangas (Vappu Virtanen)
Aila Väresmaa (Raija Iskanius)

Vaalivaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Maija-Leena Virta-Kangas Oulusta ja varapuheenjohtajaksi Tiina Lindi-Mokkila Hämeenkyröstä.

Kokouskutsui liiton kunniajäseneksi Anneli Järvisen Espoosta. Hän on vaikuttanut vahvasti omalla panoksellaan nykymuotoisen liiton syntyyn ja toimii edelleen aktiivisesti niin maanpuolustusnaisten kuin laajemminkin vapaaehtoisen maanpuolustuksen hyväksi.

Helsingin Seutu Vuoden piiri

Tämän vuoden Kannustuskisan voitti ja siten Vuoden piiri -tittelin sai MNL Helsingin Seudun piiri ry. Voittajan suoritus oli esimerkillinen, sillä piiri keräsi täyden 30 toimintapistettä. Myös MNL Uudenmaan Piiri ry sai maksimipisteet, mutta voitto kallistui pääkaupunkiseudulle bonuspisteen avulla. Tämä bonustapahtuma oli 4.6.2022 järjestetty valtakunnallinen paraati, joka marssittiin Helsingissä ja piirin  puheenjohtaja Sirpa Rantamäki vastasi paraatiosaston koordinoinnista.

Kolmannesta sijasta kamppaili tasapistein (28) viisi piiriä: Etelä-Savon, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirit. Kolmannelle sijalla ylsi Keski-Suomen Piiri kahden bonuspisteen turvin. Nämä bonustapahtumat olivat keväällä järjestetty liiton jotos ja vuosikokous. Kannustuskisan tulostaulukkoa voi tarkastella tästä.

Kimpassa-kampanjan voitto Ylä-Savoon

Kimpassa-liikuntakampanjan aktiivisimmat liikkujat löytyivät tänä vuonna Iisalmen suunnalta, kun Ylä-Savon Maanpuolustusnaiset saavutti ykköstilan. Leena Juntunen kertoi yhdistyksen jäsenten mm. ulkoiluttavan vanhuksia ja ahkeroivansa pikkukoululaisten tukena koulun liikuntatunneilla.

Toiselle sijalle tuli Mäntyharjun Maanpuolustusnaiset ja kolmanneksi Vihdin Maanpuolustusnaiset, jotka kaikki palkitaan rahapalkinnoin. Lisäksi arvonnan kautta palkitaan Kimpassa-kampanjaan osallistuvista yhdistyksistä Porin Seudun, Helsingin ja Lahden Maanpuolustusnaiset.

Yhteisiä tapahtumia läpi viikonlopun

Järjestöjen omien kokousten lisäksi viikonloppuna järjestettiin monia yhteisiä tapahtumia. Lauantai-iltana kokoonnuttiin iltajuhlaan, jonka musiikista vastasi Ilmavoimien Big Band solistinaan Jenna Bågeberg.

Sunnuntaina vietettiin juhlajumalanpalvelus Taulumäen kirkossa, jonka jälkeen oli seppeleenlaskut sankarihaudoilla. Lippulinna johdatti joukon läpi kaupungin takaisin Paviljongin alueelle. Suomensodan aikaisen taistelunäytöksen ja kakkukahvien jälkeen oli viikonlopun päättävän maanpuolustusjuhlan aika. Juhlassa kuultiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön lähettämä tervehdys jonka jälkeen juhlapuheen piti Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatinkenraali Timo Herranen. Liittomme puheenjohtaja Mervi Liimatainen piti puheenvuoron naisten merkityksestä maanpuolustukselle otsikolla: Yhteisin siivin – Naiset mukana.

Juhlan päätteeksi luovutettiin arvostettuja Maanpuolustusmitalleja miekkojen kera. Maanpuolustusnaisista mitali luovutettiin Tiina Ronkaiselle Jyväskylän maanpuolustusnaisista.

Uutiset

MNL:n standaarien luovutukset Anne Holmlundille ja Kaarina Suhoselle

Naisten Valmiusliiton puheenjohtajana toimineelle Anne Holmlundille ja Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajana sekä Naisten Valmiusliiton pääsihteerinä toimineelle Kaarina Suhoselle luovutettiin MNL:n standaarit kiitoksena heidän tekemästään pitkäjänteisestä ja...

Jäsentiedote 2/2023 – lähde mukaan liittopäiville

Vuoden toinen kaikille maanpuolustusnaisille tarkoitettu jäsentiedote on ilmestynyt. Tiedotteessa ajankohtaista asiaa mm. liittopäivistä ja Harju-jotoksesta. Huomatkaa, että Harju-jotoksen ilmoittautumisaikaa on jatkettu tiedotteessa mainitusta ajankohdasta. Nyt...

Salme Rajala aloittanut liiton järjestösihteerinä

Maanpuolustusnaisten Liitolla on nyt oma työntekijä. Määräaikaiseen järjestösihteerin tehtävään on valittu Salme Rajala, joka aloitti helmikuun lopulla. Järjestösihteeri hoitaa liiton erilaisia toimistotehtäviä ja vastaa ensisijaisesti liiton toimiston sähköpostiin...

Liiton tiedotteet uudistettu

Vuoden alusta käynnistettiin liiton tiedotteiden uusi käytäntö niin, että kokoamme ja jakelemme kahta erilaista tiedotetta kahdelle eri kohderyhmälle. JÄSENtiedotteeseen kootaan ajakohtaisia asioita, jotka koskevat kaikkia maanpuolustusnaisia. Tämä tiedote lähetetään...

Puheenjohtajien vaihtotilaisuus järjestettiin sidosryhmille 18.1.

Maanpuolustusnaisten Liitto noudatti perinteitä ja kutsui lähimmät sidosryhmät vastaanotolle, jossa saattoi kiittää menneistä kausista väistyvää puheenjohtaja Mervi Liimataista ja tervehtiä uutta  puheenjohtaja Satu Virtasta. Helsingissä hotelli Crown Plazassa...

Toimintalomakkeet liittoon 31.1.2023 mennessä

Liitto kerää yhdistysten ja piirien ajantasaiset tiedot vuoden 2023 vastuuhenkilöistä ja päättyvän vuoden toiminnasta. Lomakkeessa ilmoitetaan jäsenmäärä 31.12.2022, jonka tulee olla sama kuin jäsenrekisterissä ao. päivämäärällä. Tällä varmistetaan yhteinen näkemys...

Tule järjestösihteeriksi Maanpuolustusnaisten Liittoon

Järjestösihteerin tehtävä on uusi ja hän on liiton ainoa työntekijä. Tehtäviin kuuluu kokous- ja tapahtumajärjestelyjä, kokoussihteerintehtäviä, yhteydenpitoa jäsenistöön, jäsentuotteiden hankintaa ja myyntiä, kotisivujen päivitystä ja muuta viestintää sekä muita...

Jäsentiedote 1/2023

Vuoden ensimmäisen jäsentiedotteen voit lukea tästä linkistä. Tiedotteessa julkistetaan liiton järjestösihteerin rekrytointi ja mukana päivitetty toimintakalenteri.

Share This