Koronakevät

12.5.2020 | Blogi

Tämän kevään me muistamme varmasti pitkään. Suomi on poikkeusoloissa ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Me maanpuolustusnaiset olemme kuulleet näistä termeistä erilaisissa koulutuksissa ja tiedämme niiden merkityksestä. Mutta olisimmeko uskoneet, että ne ovat näin yllättäen osa arkeamme? Täytyy tunnustaa, että esimerkiksi valmiuslaki on minustakin kuulostanut kaukaiselta asialta, joka on hyvä olla olemassa, mutta tuskin sitä tarvitaan…

Tässä tilanteessa monipuolinen arjen turvallisuus- ja varautumiskoulutus nousee arvoonsa. Maanpuolustusnaiset ovat monella paikkakunnalla joko yhdistyksenä tai yksittäisinä henkilöinä olleet mukana avustamassa yli 70-vuotiaiden ja muiden tarvitsijoiden kauppa- tai apteekkiasioinnissa. Varmasti paikallista luovuutta on käytetty myös moneen hyödylliseen tarkoitukseen.

Toimeliaisuutta on tarvittukin kaiken sen tapahtumien perumisen jälkeen. Oli varmasti viisasta ajaa kaikki toiminta nopeasti alas ja katsoa mihin tilanne kehittyy. Nyt on monessa meidänkin yhdistyksessämme otettu etäyhteydet käyttöön. Kannattaa ainakin kokeilla. Jos omasta hallituksestanne ei löydy alan osaajia, käykääpä jäsenrekisteri läpi. Sieltä voi hyvinkin löytyä joku, joka voi auttaa alkuun. Ensimmäisenä ei ehkä kannata järjestää yhdistyksen kevätkokousta vaan ihan vaikka porinapiiri hallitukselle. Siinä saadaan tekniikka testattua eikä ole turhan suuria onnistumispaineita. Kun yhteydet toimii, sitä voidaan soveltaa isommallekin joukolle. Etäyhteyttä kannattaa hyödyntää tulevaisuudessakin: sen avulla voi päästä mukaan vaikka istuisi pyörätuolissa ja hankala päästä liikkeelle tai ei saanutkaan lapsenvahtia kokousillaksi. Myös monet iäkkäämmät ovat ottaneet näinä aikoina melkoisen digiloikan eli älkää aliarvioiko kenenkään osaamista. Hyvillä neuvoilla pääsee pitkälle ja aina muutaman saa mukaan vaikka tavallista puhelinta läppärin kaiuttimen edessä pitämällä.

Huoltovarmuus ja kotivara ovat nousseet myös uuteen arvoon. Tämä kriisi on näyttänyt karusti sen, kuinka nopeasti jostakin tarvikkeesta tulee pula ja vähintään hinta nousee. Tyhjiin hyllyihin riittää kysynnän hetkellinen voimakas kasvu, vaikka tuotanto pyörisi normaalisti. Saati sitten, jos tehtaat eivät toimi ja tavarakaan ei liiku rajojen yli. Elintarvikkeiden omavaraisuuden turvaaminen on monitahoinen tehtävä, sillä maatalous on osa pitkää jalostuksen ja kaupan ketjua.

Terveys on noussut keskeiseen asemaan koko yhteiskunnassa. Todella moni toiminta kouluja myöden on ollut suljettuna koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitukset ovat tehonneet, mutta hinta on kova. Maanpuolustusnaisetkin ovat varmasti arkielämässään törmänneet yritystoiminnan pysähtymiseen, lomautuksiin ja pahimmillaan irtisanomisiin. Ei varmasti ole helppoa päättäjänä luovia näiden kaikkien paineiden keskellä.

Toivottavasti te ja läheisenne olette säilyneet terveinä. Odotetaan kärsivällisesti ja tavataan taas yhteisissä riennoissa, kun turvallisesti voimme sen tehdä. Nautitaan kesästä ja luonnosta sitä ennen!

Tuija Nummela
2. varapuheenjohtaja
[email protected]

Blogit

Poluilta virkeyttä arkeen

Tämä vuosi jää varmasti meidän kaikkien mieleen mitä ihmeellisempänä aikana. Keväällä levinnyt  panepidemia siivitti meidät liikkumaan luonnossa. Kevään valoisuus ja lisääntynyt liikunta auttoivat kestämään rajoituksia. Moni huomasi lisääntyneen liikunnan tuoneen myös...

Yhdessä ilolla kesään!

Haasteellinen kevät on jäämässä taakse ja laskeudumme pikku hiljaa keskikesän lomailukauteen. Kevään aikana etätyö tuli monelle osaksi arkea, mikä tarkoitti eristäytymistä totutusta työyhteisöstä. Lisäksi korona sulki julkisia tiloja ja vaikutti laajasti moniin elämän...

Yhteinen arvomaailma yhdistää

Pitkällinen työskentely saatiin maaliin, kun liittohallitus kiteytti MNL arvot lopulliseen muotoonsa kokouksessaan helmikuun alussa. Kokousterveisistä olet saattanut ne jo lukeakin. Valituissa kolmessa arvokokonaisuudessa ei varmastikaan ole kenellekään mitään...

Vie viestiä!

Viestintää pääaineena yliopistossa lukeneena olen aikoinaan tenttinyt alan teoriat. Käytännön harjoitusta on tuonut työ toimittajana ja tiedottajana. Silti välillä tuntuu, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä, kun miettii MNL:n tiedottamista. Puolustuksena täytyy todeta, että kaikkeen ei aika ja energia riitä, kun liitto toimii täysin vapaaehtoispohjalta. Nyt kun olemme uusien kotisivujen myötä ottaneet aimo harppauksen eteenpäin tiedottamisessa, muutama ajatus viestinnästä liiton eri tasoilla.

Share This