Koronakevät

12.5.2020 | Blogi

Tämän kevään me muistamme varmasti pitkään. Suomi on poikkeusoloissa ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Me maanpuolustusnaiset olemme kuulleet näistä termeistä erilaisissa koulutuksissa ja tiedämme niiden merkityksestä. Mutta olisimmeko uskoneet, että ne ovat näin yllättäen osa arkeamme? Täytyy tunnustaa, että esimerkiksi valmiuslaki on minustakin kuulostanut kaukaiselta asialta, joka on hyvä olla olemassa, mutta tuskin sitä tarvitaan…

Tässä tilanteessa monipuolinen arjen turvallisuus- ja varautumiskoulutus nousee arvoonsa. Maanpuolustusnaiset ovat monella paikkakunnalla joko yhdistyksenä tai yksittäisinä henkilöinä olleet mukana avustamassa yli 70-vuotiaiden ja muiden tarvitsijoiden kauppa- tai apteekkiasioinnissa. Varmasti paikallista luovuutta on käytetty myös moneen hyödylliseen tarkoitukseen.

Toimeliaisuutta on tarvittukin kaiken sen tapahtumien perumisen jälkeen. Oli varmasti viisasta ajaa kaikki toiminta nopeasti alas ja katsoa mihin tilanne kehittyy. Nyt on monessa meidänkin yhdistyksessämme otettu etäyhteydet käyttöön. Kannattaa ainakin kokeilla. Jos omasta hallituksestanne ei löydy alan osaajia, käykääpä jäsenrekisteri läpi. Sieltä voi hyvinkin löytyä joku, joka voi auttaa alkuun. Ensimmäisenä ei ehkä kannata järjestää yhdistyksen kevätkokousta vaan ihan vaikka porinapiiri hallitukselle. Siinä saadaan tekniikka testattua eikä ole turhan suuria onnistumispaineita. Kun yhteydet toimii, sitä voidaan soveltaa isommallekin joukolle. Etäyhteyttä kannattaa hyödyntää tulevaisuudessakin: sen avulla voi päästä mukaan vaikka istuisi pyörätuolissa ja hankala päästä liikkeelle tai ei saanutkaan lapsenvahtia kokousillaksi. Myös monet iäkkäämmät ovat ottaneet näinä aikoina melkoisen digiloikan eli älkää aliarvioiko kenenkään osaamista. Hyvillä neuvoilla pääsee pitkälle ja aina muutaman saa mukaan vaikka tavallista puhelinta läppärin kaiuttimen edessä pitämällä.

Huoltovarmuus ja kotivara ovat nousseet myös uuteen arvoon. Tämä kriisi on näyttänyt karusti sen, kuinka nopeasti jostakin tarvikkeesta tulee pula ja vähintään hinta nousee. Tyhjiin hyllyihin riittää kysynnän hetkellinen voimakas kasvu, vaikka tuotanto pyörisi normaalisti. Saati sitten, jos tehtaat eivät toimi ja tavarakaan ei liiku rajojen yli. Elintarvikkeiden omavaraisuuden turvaaminen on monitahoinen tehtävä, sillä maatalous on osa pitkää jalostuksen ja kaupan ketjua.

Terveys on noussut keskeiseen asemaan koko yhteiskunnassa. Todella moni toiminta kouluja myöden on ollut suljettuna koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitukset ovat tehonneet, mutta hinta on kova. Maanpuolustusnaisetkin ovat varmasti arkielämässään törmänneet yritystoiminnan pysähtymiseen, lomautuksiin ja pahimmillaan irtisanomisiin. Ei varmasti ole helppoa päättäjänä luovia näiden kaikkien paineiden keskellä.

Toivottavasti te ja läheisenne olette säilyneet terveinä. Odotetaan kärsivällisesti ja tavataan taas yhteisissä riennoissa, kun turvallisesti voimme sen tehdä. Nautitaan kesästä ja luonnosta sitä ennen!

Tuija Nummela
2. varapuheenjohtaja
[email protected]

Blogit

Liikkumisesta hyvää oloa ja energiaa

Nyt alkusyksystä on ollut hienoa päästä liikkumaan raikkaassa ulkoilmassa. Samalla voi seurata miten syksy etenee ja tuo esiin kauniita värejä. Tällä hetkellä erityisesti pihlajat loistavat upeina ja ovat täynnä punaisia marjoja. Mikään ei poista työpäivän jälkeen stressiä niin hyvin kuin luonnossa liikkuminen.

Topakka syntyy vapaaehtoisten ja ammattilaisten yhteistyönä

Topakka ilmestyy kerran vuodessa innostuneiden harrastajien sekä ammattilaisten yhteistyönä. Lehden tekemiseen on mahdollisuus yhdistyksissä osallistua lähettämällä juttu kuvien kera päätoimittajalle. Vain lehden taitto ja paino ovat alan ammattilaisten käsissä....

Hiisi-jotos kutsuu Lohjalle

Lohjalla on kaikki on valmiina Hiisi-jotosta varten: rastit, organisaatio, ruokailut, yöpymiset, iltaohjelma, luvat jne. Järjestelytiimi on toiveikas, että tänä vuonna jotos päästään järjestämään – terveysturvallisuus kaikessa huomioiden. Lopullinen ratkaisu riippuu viranomaisten pandemiamääräyksistä huhti-toukokuun vaihteessa 2021.

Iloa elämään korona-aikana

Melkein vuoden kestänyt korona-aika on vaatinut meiltä kaikilta jaksamista ja sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Meillä on jokaisella omat keinomme selviytyä haastavasta ajasta.

Yhteistyöllä vuoden piiriksi

Olemme tulleet täällä Etelä-Savossa tutuiksi toisillemme ja siten voimme helposti tsempata toisiamme. Odotamme yhteisiä tapaamisia hyvän harrastuksen merkeissä. Yhdessä olemme hyvä, vahva ja iloinen joukko. Näillä elementeillä olemme yhdessä saavuttaneet kahdesti voiton piirien välisessä Kannustuskisassa ja ansainneet siten kunnian olla Vuoden piiri.

Yhdessä toimien lähellä tai etänä

Maanpuolustusnaisten liiton toimintasuunnitelman teema vuodelle 2021 on ”Yhdessä toimien lähellä tai etänä”.  Tätä teemaa keväällä pohdittaessa oltiin jo tilanteessa, jossa naamatusten tapaamisia rajattiin ja liittohallituksen kokouskin toteutettiin ensimmäistä kertaa...

Poluilta virkeyttä arkeen

Tämä vuosi jää varmasti meidän kaikkien mieleen mitä ihmeellisempänä aikana. Keväällä levinnyt  panepidemia siivitti meidät liikkumaan luonnossa. Kevään valoisuus ja lisääntynyt liikunta auttoivat kestämään rajoituksia. Moni huomasi lisääntyneen liikunnan tuoneen myös...

Yhdessä ilolla kesään!

Haasteellinen kevät on jäämässä taakse ja laskeudumme pikku hiljaa keskikesän lomailukauteen. Kevään aikana etätyö tuli monelle osaksi arkea, mikä tarkoitti eristäytymistä totutusta työyhteisöstä. Lisäksi korona sulki julkisia tiloja ja vaikutti laajasti moniin elämän...