Mietteitä puheenjohtajuuden alkutaipaleelta

12.3.2023 | Blogi

Vuodenvaihteessa otin vastaan Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajuuden, ja ensimmäiset kaksi kuukautta ovat olleet varsin kiireisiä. Yllätyksenä tämä ei ole tullut, sillä varapuheenjohtajavuosieni aikana olen jo saanut varsin hyvän kuvan pestin mittavuudesta. Vapaa-aika hurahtaakin kiitettävällä tavalla liiton tehtävissä. En koe tätä haasteeksi, sillä elämäntilanteeni mahdollistaa panostamisen tähän harrastukseen ja vastapainoksi tehtävät myös antavan paljon. Lisäksi uskon, että välillä tulee seesteisempiä vaiheitakin, jolloin on aikaa vetää henkeä ja puuhata myös muita juttuja.

Kehitysaskelia hyvässä yhteistyössä

Toimiva yhteistyö ja hyvä henki ovat tärkeitä seikkoja, jotta asiat etenevät ja toiminnassa jaksaa olla mukana. Tämä pätee kaikkialla, ei pelkästään maanpuolustusnaisten toiminnassa. Olen puheenjohtajana onnellisessa asemassa siinä, että puheenjohtajakolmikko muodostaa hyvän tiimin, jota täydentää nyt myös liitolle palkattu järjestösihteeri Salme Rajala.

Puheenjohtajat Leena, Tuija, Satu ja järjestösihteeri Salme työvaliokunnan kokouksessa liiton toimistolla.

Vuoden käynnistyessä lähdimme liiton puheenjohtajiston kesken nopeasti organisoimaan järjestösihteerin rekrytointia, kun sen mahdollistava tukipäätös tuli. Hakemusten ja haastattelujen perusteella teimme esityksen liittohallitukselle, joka helmikuun kokouksessaan näytti vihreää valoa esityksellemme. Koska liitolla ei ole ollut omaa työntekijää yli kymmeneen vuoteen, oli selvitettäviä ja ratkaistavia asioita runsaasti, jotta työsopimus voitiin solmia ja uusi työntekijä pystyi aloittamaan. Salmella on hyvä taustatuntemus liitosta, ja hän onkin nopeasti pystynyt tarttumaan hommiin ja vapauttamaan puheenjohtajistoa toimistorutiineista. Kentälle tämä tulee näkymään parempana palveluna, mm. ajantasaisina vastauksina erilaisiin kysymyksiin ja muihin yhteydenottoihin.

Jäsenistön toiveiden mukaisesti olemme uudistaneet vuoden alusta liiton tiedottamista. Koostamme kaikkia maanpuolustusnaisia koskevat ajankohtaisasiat jäsentiedotteeseen, joka lähetetään suoraan liiton toimistolla kaikille, joiden sähköpostiosoite on jäsenrekisterissä. Jäsenistölle lähetettävän tiedotteen lisäksi kootaan hallinnolliset asiat järjestötiedotteeksi, joka puolestaan lähetetään piirien ja yhdistysten puheenjohtajille. Toivomme, että tällä uudistuksella on positiivinen vaikutus tiedonkulkuun.

Tammikuussa puheenjohtajisto käytti paljon aikaa liittohallituksen kokouksen valmisteluun. Käsiteltäviä asioita oli kertynyt runsaasti, agendalla oli peräti 41 kohtaa. Järjestäytymiskokouksessa tehdään valinnat eri työryhmiin ja yhteistyötahojen elimiin, hyväksytään vuosikertomus ja tilinpäätös sekä päätetään mm. seuraavien vuosikokous- ja liittopäiväjärjestäjistä. Helmikuun ensimmäisellä viikonloppuna järjestetty kokous sujui ainakin puheenjohtajan mielestä jouhevasti, sillä kaikki pykälät saatiin käsiteltyä ongelmitta. Mikä upeinta, liittohallituksessa oli edustettuina kaikki piirit ja henki oli hyvin kehitysmyönteinen, yhteen hiileen puhaltava. Järjestäytymiskokouksen perinteisten päätösten ja järjestösihteerin valinnan lisäksi teimme myös joukon uusia linjauksia.

Perinteiden kunnioitusta ja tulevan visiointia

Liittohallitus päätti hakea Tammenlehvän Perinneliiton jäsenyyttä, ja nyt se myös liitollemme myönnetty. Tammenlehvän Perinneliitto vaalii Suomen vuosina 1939–1945 käymien sotien ja niiden veteraanien perinteitä. Monet MNL:n piirit ja yhdistykset ovat jo olleetkin mukana paikallisessa toiminnassa, osa jopa perustajanajäseninä käynnistettäessä perinneliiton alueellista ja paikallista  toimintaa. Veteraanien arvostus on yksi osoitus vahvasta maanpuolustustahdosta ja liittyy myös oleellisesti yhteen kolmesta arvoistamme: Isänmaan rakkaus. Tähän taustaan  nähden on hyvin luontevaa olla mukana Tammenlehvän Perinneliiton toiminnassa, joka kokoaa yhteen kaikki keskeiset veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt.

Päätimme myös uudesta toimintamallista, jonka mukaisesti tuemme uusien yhdistysten perustamista. Meillä on maassa useita alueita, joilta puuttuu maanpuolustusnaisten toiminta, kuten Pohjois-Karjala ja Itä-Lappi. Toiminnastamme kiinnostuneet ovat joutuneet hakeutumaan yhdistyksiin, joihin on pitkä etäisyys, eikä osallistuminen toimintaan näin voi olla kovin aktiivista. Liittohallitus päätti myöntää uudelle perustettavalle yhdistykselle 200 euron käynnistysavustuksen ja lisäksi järjestötyöryhmä laatii infopaketin yhdistyksen käynnistämisen avuksi.

Liiton keskeinen kehittämistyö tapahtuu työryhmien toimesta. Jo totuttuina työryhminä jatkavat koulutus-, järjestö-, kuntoliikunta- ja viestintätyöryhmät. Projektityyppisinä on käynnissä jotostyöryhmä ja nyt uutena koottiin strategiatyöryhmä. Liitolla ei ole tähän mennessä kirjattua strategiaa ja sen laadinta onkin nostettu tämän vuoden toimintasuunnitelmaan. Jotta siitä saadaan hyvä ja sellainen, jonka takana maanpuolustusnaiset ovat laajasti, tulee laadinta toteuttaa huolella. Valitun strategiatyöryhmän tarkoitus ei ole yksin laatia strategiaa, vaan suunnitella, millaisella prosessilla strategiatyöskentelyä lähdetään toteuttamaan. Tulevilla liittopäivillä Lahdessa osallistujat pääsevät jo antamaan syötteitä strategiatyöskentelyyn, siihen mihin suuntaan maanpuolustusnaisten toimintaa kehitetään tulevaisuudessa.

Mikä on maanpuolustusnaisten suunta tulevaisuudessa – strategiatyössä otetaan siihen kantaa.

Hyödynnetään momentum

Uusia maanpuolustusnaisia on liittynyt jo heti alkuvuodesta mukaan runsaasti, monessa yhdistyksessä on saatu vastuutehtäviin uusia toimijoita, järjestökoulutuksia on pidetty usean piirin alueella ja Arjen turvallisuuden nimikkokurssistamme on tulossa toteutuksia ympäri maata. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Vaikka vapaaehtoisen maanpuolustuksen nosteen taustalla on hirvittävä sota Ukrainassa, kannattaa meidän hyödyntää tilanne parhaalla mahdollisella tavalla: vastaanottaa uudet jäsenet hyvin ja kehittää toimintaamme herkällä korvalla. Varautumis- ja turvallisuusorientoituneita maanpuolustusnaisia tarvitaan arjen tukena – nyt enemmän kuin koskaan ennen liiton historian aikana.

Huhtikuun puolivälissä järjestetään Lahdessa liittopäivät, jotka on tarkoitettu kaikille maanpuolustusnaisille. Tavataan runsain joukoin Lahdessa!

Satu Virtanen, puheenjohtaja

Blogit

Sujuvaa yhteistyötä Etelä-Savossa

Etelä-Savo saavutti Vuoden piiri -tunnustuksen jo kolmannen kerran. Yksin saavutusta ei aikaansaada, vaan se vaatii kaikkien yhdistysten aktiivista toimintaa, sitoutumista ja sitä, että asiat hoidetaan ajallaan ja muistuttamatta. Näin kiteyttää MNL Etelä-Savon Piirin puheenjohtaja Anu Metsäkallio.

Puolimatkan katsaus

Puheenjohtajien kaksivuotinen toimikausi on puolivälissä. Tässä kohtaa onkin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, miten tähänastinen kausi on sujunut ja mitä on lähiajan tavoitteissa.

Marssin askelista ja aatteesta

Isänmaan rakkaus meitä kaikkia maanpuolustusnaisia vahvasti yhdistävä aatteellinen side. Valtakunnalliseen Puolustusvoimien paraatiin osallistumisen jälkeen salossa liehuvan Siniristilipun näkee uusin silmin; sen värit ovat entistä kirkkaammat.

Peruskoulutusmerkin lisäksi nyt myös syventävät koulutusmerkit

Koulutusmerkki on ulkoinen näyttö, että maanpuolustusnainen on hankkinut oman varautumisensa perustiedot tai syventänyt taitojaan toimijana, kouluttajana tai johtajana. Kannustan kaikkia jäseniämme kouluttautumaan ja suorittamaan ensin peruskoulutusmerkin ja sen jälkeen toimimaan ja kouluttamaan itseään eteenpäin syventävillä koulutuspoluilla.

Salon yhdistyksellä uusi startti

Perinteikkään Salon Seudun Maanpuolustusnaisten toiminta oli hiipunut olemattomiin ja jäsenet olivat kaikonneet. Joukko aktiivisia toimijoita lähti toteuttamaan viime vuoden alussa yhdistykselle uuden startin, joka tuotti tulosta.

Paraati – elämys vailla vertaa

Maanpuolustusnaisten Liiton osasto oli osa 4.6. järjestettyä Puolustusvoimien lippupäivän juhlan valtakunnallista paraatia. Helsingissä järjestetty paraati oli ensimmäinen pitkään aikaan. Blogissa tunnelmia ja ajatuksia, siitä mitä paraatiin osallistuminen itselle herätti.

Oulussa jäsenmäärä triplaantui

Maakuntalehden julkaisema haastattelu ”Naisilla halu varautua kriisilanteisiin” herätti lukijoissa suuren mielenkiinnon pohtia omia turvallisuus- ja varautumistaitoja. Euroopan tapahtumiin reagoiminen konkretisoitui meidän jokaisen suomalaisen omassa elämässä.  ...

Share This