Poluilta virkeyttä arkeen

30.9.2020 | Blogi

Tämä vuosi jää varmasti meidän kaikkien mieleen mitä ihmeellisempänä aikana. Keväällä levinnyt  panepidemia siivitti meidät liikkumaan luonnossa. Kevään valoisuus ja lisääntynyt liikunta auttoivat kestämään rajoituksia. Moni huomasi lisääntyneen liikunnan tuoneen myös muitakin hyötyjä – muun muassa painon putoaminen, keho sai uutta muotoa, stressin sietokyky kasvoi. Ja mikä hienointa, kaikki muutokset olivat positiivisia. Jos kevät suosi ulkona liikkumista, samoin on nyt syksyllä. Lämpötilaennätykset rikkoontuvat päivä toisensa jälkeen. Ja ruska on mitä kaunein koko Suomessa. Nyt jos koskaan on aika lähteä lenkille ihastelemaan luonnon väririkkautta.


Itse inhoan hirvikärpäsiä aivan valtavasti. Ja nyt niitä löytyy metsästä harmillisen paljon. Tämä rajoittaa minun metsässä liikkumista siihen saakka kun ilma alkaa viilentyä ja hirvikärpäset jäykistyä. Pyrin löytämään lenkkimaastoja sellaisista paikoista, joissa hirvikärpäsongelmaa ei olisi. Luontoa löytyy myös asutuskeskusten läheisyydestä ja joskus lenkille pääsy vaatiikin autolla siirtymisen kauemmaksi lenkkikohteeseen. Lähimetsä ei nyt houkuttele.

Etsi upeita polkuja, haasta itseäsi erilaisissa maastoissa. Metsä on oivallinen harjoitusalusta tasapainoharjoittelulle. Erilaiset maastopohjat tuovat haastetta koko kropalle ja samalla varmuutta liikkumiseen. Ja mikä parhainta lisäävät arkiselviytymistä. Nykyisin löytyy rakennettuja portaita harjunreunoilta. Porrasreeneissä kunto kohoaa tehokkaasti. Reeni harjoittaa erityisesti alavartalon suuria lihaksia.


Syksyn taittuessa kohti talvea myös liikuntamuodot muuttuvat. ”Rospuuttoaikana” kannattaa monipuolistaa valikoimaa ulkoilun lisäksi sisäliikuntaan. Vesijuoksu on yksi erittäin hyvä kalorinkuluttaja ja on nivelystävällinen liikuntamuoto vesijumpan ohella. Alussa kannattaa ottaa pieni lajiohjaus, jotta saat vesijuoksusta kaiken irti. Tanssikärpäsen puremille Lavis antaa mahdollisuuden jumpata tanssiaskelein ja nauttia hyvästä tanssimusiikista. Tässä muutama esimerkki kaikille sopivista lajeista.

Etsi itsellesi sopivia liikuntalajeja muutama ja harrasta niitä monipuolisesti viikon aikana. Liikunta tuo arkeesi virkistystä ja jaksaminen alkavan pimeän jakson läpi helpottuu.

Liikkumisiin,
Elina Paukkunen
liikuntatyöryhmän pj.

Blogit

Liikkumisesta hyvää oloa ja energiaa

Nyt alkusyksystä on ollut hienoa päästä liikkumaan raikkaassa ulkoilmassa. Samalla voi seurata miten syksy etenee ja tuo esiin kauniita värejä. Tällä hetkellä erityisesti pihlajat loistavat upeina ja ovat täynnä punaisia marjoja. Mikään ei poista työpäivän jälkeen stressiä niin hyvin kuin luonnossa liikkuminen.

Topakka syntyy vapaaehtoisten ja ammattilaisten yhteistyönä

Topakka ilmestyy kerran vuodessa innostuneiden harrastajien sekä ammattilaisten yhteistyönä. Lehden tekemiseen on mahdollisuus yhdistyksissä osallistua lähettämällä juttu kuvien kera päätoimittajalle. Vain lehden taitto ja paino ovat alan ammattilaisten käsissä....

Hiisi-jotos kutsuu Lohjalle

Lohjalla on kaikki on valmiina Hiisi-jotosta varten: rastit, organisaatio, ruokailut, yöpymiset, iltaohjelma, luvat jne. Järjestelytiimi on toiveikas, että tänä vuonna jotos päästään järjestämään – terveysturvallisuus kaikessa huomioiden. Lopullinen ratkaisu riippuu viranomaisten pandemiamääräyksistä huhti-toukokuun vaihteessa 2021.

Iloa elämään korona-aikana

Melkein vuoden kestänyt korona-aika on vaatinut meiltä kaikilta jaksamista ja sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Meillä on jokaisella omat keinomme selviytyä haastavasta ajasta.

Yhteistyöllä vuoden piiriksi

Olemme tulleet täällä Etelä-Savossa tutuiksi toisillemme ja siten voimme helposti tsempata toisiamme. Odotamme yhteisiä tapaamisia hyvän harrastuksen merkeissä. Yhdessä olemme hyvä, vahva ja iloinen joukko. Näillä elementeillä olemme yhdessä saavuttaneet kahdesti voiton piirien välisessä Kannustuskisassa ja ansainneet siten kunnian olla Vuoden piiri.

Yhdessä toimien lähellä tai etänä

Maanpuolustusnaisten liiton toimintasuunnitelman teema vuodelle 2021 on ”Yhdessä toimien lähellä tai etänä”.  Tätä teemaa keväällä pohdittaessa oltiin jo tilanteessa, jossa naamatusten tapaamisia rajattiin ja liittohallituksen kokouskin toteutettiin ensimmäistä kertaa...

Yhdessä ilolla kesään!

Haasteellinen kevät on jäämässä taakse ja laskeudumme pikku hiljaa keskikesän lomailukauteen. Kevään aikana etätyö tuli monelle osaksi arkea, mikä tarkoitti eristäytymistä totutusta työyhteisöstä. Lisäksi korona sulki julkisia tiloja ja vaikutti laajasti moniin elämän...

Koronakevät

Tämän kevään me muistamme varmasti pitkään. Suomi on poikkeusoloissa ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Me maanpuolustusnaiset olemme kuulleet näistä termeistä erilaisissa koulutuksissa ja tiedämme niiden merkityksestä. Mutta olisimmeko uskoneet, että ne ovat näin...