Poluilta virkeyttä arkeen

30.9.2020 | Blogi

Tämä vuosi jää varmasti meidän kaikkien mieleen mitä ihmeellisempänä aikana. Keväällä levinnyt  panepidemia siivitti meidät liikkumaan luonnossa. Kevään valoisuus ja lisääntynyt liikunta auttoivat kestämään rajoituksia. Moni huomasi lisääntyneen liikunnan tuoneen myös muitakin hyötyjä – muun muassa painon putoaminen, keho sai uutta muotoa, stressin sietokyky kasvoi. Ja mikä hienointa, kaikki muutokset olivat positiivisia. Jos kevät suosi ulkona liikkumista, samoin on nyt syksyllä. Lämpötilaennätykset rikkoontuvat päivä toisensa jälkeen. Ja ruska on mitä kaunein koko Suomessa. Nyt jos koskaan on aika lähteä lenkille ihastelemaan luonnon väririkkautta.


Itse inhoan hirvikärpäsiä aivan valtavasti. Ja nyt niitä löytyy metsästä harmillisen paljon. Tämä rajoittaa minun metsässä liikkumista siihen saakka kun ilma alkaa viilentyä ja hirvikärpäset jäykistyä. Pyrin löytämään lenkkimaastoja sellaisista paikoista, joissa hirvikärpäsongelmaa ei olisi. Luontoa löytyy myös asutuskeskusten läheisyydestä ja joskus lenkille pääsy vaatiikin autolla siirtymisen kauemmaksi lenkkikohteeseen. Lähimetsä ei nyt houkuttele.

Etsi upeita polkuja, haasta itseäsi erilaisissa maastoissa. Metsä on oivallinen harjoitusalusta tasapainoharjoittelulle. Erilaiset maastopohjat tuovat haastetta koko kropalle ja samalla varmuutta liikkumiseen. Ja mikä parhainta lisäävät arkiselviytymistä. Nykyisin löytyy rakennettuja portaita harjunreunoilta. Porrasreeneissä kunto kohoaa tehokkaasti. Reeni harjoittaa erityisesti alavartalon suuria lihaksia.


Syksyn taittuessa kohti talvea myös liikuntamuodot muuttuvat. ”Rospuuttoaikana” kannattaa monipuolistaa valikoimaa ulkoilun lisäksi sisäliikuntaan. Vesijuoksu on yksi erittäin hyvä kalorinkuluttaja ja on nivelystävällinen liikuntamuoto vesijumpan ohella. Alussa kannattaa ottaa pieni lajiohjaus, jotta saat vesijuoksusta kaiken irti. Tanssikärpäsen puremille Lavis antaa mahdollisuuden jumpata tanssiaskelein ja nauttia hyvästä tanssimusiikista. Tässä muutama esimerkki kaikille sopivista lajeista.

Etsi itsellesi sopivia liikuntalajeja muutama ja harrasta niitä monipuolisesti viikon aikana. Liikunta tuo arkeesi virkistystä ja jaksaminen alkavan pimeän jakson läpi helpottuu.

Liikkumisiin,
Elina Paukkunen
liikuntatyöryhmän pj.

Blogit

Yhdessä ilolla kesään!

Haasteellinen kevät on jäämässä taakse ja laskeudumme pikku hiljaa keskikesän lomailukauteen. Kevään aikana etätyö tuli monelle osaksi arkea, mikä tarkoitti eristäytymistä totutusta työyhteisöstä. Lisäksi korona sulki julkisia tiloja ja vaikutti laajasti moniin elämän...

Koronakevät

Tämän kevään me muistamme varmasti pitkään. Suomi on poikkeusoloissa ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Me maanpuolustusnaiset olemme kuulleet näistä termeistä erilaisissa koulutuksissa ja tiedämme niiden merkityksestä. Mutta olisimmeko uskoneet, että ne ovat näin...

Yhteinen arvomaailma yhdistää

Pitkällinen työskentely saatiin maaliin, kun liittohallitus kiteytti MNL arvot lopulliseen muotoonsa kokouksessaan helmikuun alussa. Kokousterveisistä olet saattanut ne jo lukeakin. Valituissa kolmessa arvokokonaisuudessa ei varmastikaan ole kenellekään mitään...

Vie viestiä!

Viestintää pääaineena yliopistossa lukeneena olen aikoinaan tenttinyt alan teoriat. Käytännön harjoitusta on tuonut työ toimittajana ja tiedottajana. Silti välillä tuntuu, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä, kun miettii MNL:n tiedottamista. Puolustuksena täytyy todeta, että kaikkeen ei aika ja energia riitä, kun liitto toimii täysin vapaaehtoispohjalta. Nyt kun olemme uusien kotisivujen myötä ottaneet aimo harppauksen eteenpäin tiedottamisessa, muutama ajatus viestinnästä liiton eri tasoilla.

Share This