Topakka syntyy vapaaehtoisten ja ammattilaisten yhteistyönä

4.6.2021 | Blogi

Topakka ilmestyy kerran vuodessa innostuneiden harrastajien sekä ammattilaisten yhteistyönä. Lehden tekemiseen on mahdollisuus yhdistyksissä osallistua lähettämällä juttu kuvien kera päätoimittajalle. Vain lehden taitto ja paino ovat alan ammattilaisten käsissä. Moninaisten työvaiheiden jälkeen lehti on valmis luettavaksi.

Artikkelit ovat tervetulleita

Topakan tekeminen alkaa sisällön suunnittelulla, jossa  liiton viestintätyöryhmä on avainroolissa.  Työryhmän puheenjohtajana toimii Satu Virtanen, ja jäseninä Topakan päätoimittaja Ansa Iivanainen, Erja Lindholm ja Pirkko Mattila. Viestintätyöryhmä miettii lehden tavoitteet, teeman, ideoi lehden sisältöjä ja artikkelien aiheita sekä hankkii kirjoittajia. Lehden teeman mukaisesti pyydetään artikkeleita pääasiassa yhdistysten jäseniltä. Päätoimittaja lukee kaikki artikkelit ja tarkastaa niiden kieliasun. Jos sinulla on tarjota Topakkaan artikkelia, niin lähetä se rohkeasti sähköpostilla päätoimittajalle.

Päätoimittajan työ on monipuolista. Hän mm. työstää artikkelit ja lehteen tulevan muun materiaalin taittajan vaatimaan kuntoon. Päätoimittaja kokoaa lehden artikkelit ja kirjaa ne muistilistalle siihen järjestykseen, johon ne lehdessä halutaan.

Mainokset elävöittävät lehteä

Hyvä yhdistyksen jäsen, muistathan, että oma yhdistyksesi saa osan mainoksen hinnasta, kun hankit Topakassa julkaistavan mainoksen. Tämä on helppo tapa kartuttaa oman yhdistyksesi taloutta, mikä mahdollistaa yhdistyksen moninaisen toiminnan jäsentensä hyväksi. Mainokset voivat olla laidasta laitaan, onhan maanpuolustusnaiset ”eläväistä” väkeä. Mainoksen aiheet voivat liittyä esim. ravintoon, lepoon ja liikuntaan. Mainostajat lähettävät ilmoitusaineistot suoraan taittajalle pdf -tallennuksena. Mainoksiin liittyvä hinnasto on mediakortissa, joka on lähetty liiton tiedotteen mukana ja löytyy myös kotisivuilta.

Taittaja työssään

Kun artikkelit ovat valmiit, päätoimittaja toimittaa kuva- ja tekstiaineistot taittajalle lehden taittoa varten. Taitto tarkoittaa lehden sivuille tulevien elementtien asettelua haluttuun järjestykseen. Taitto suunnitellaan yhteistyössä päätoimittajan ja taittajan kanssa niin, että artikkelit sijoitetaan lehteen päätoimittajan päättämään järjestykseen.

Taittajan käyttämässä taitto-ohjelmassa on valmis sivupohjamalli, johon artikkelin teksti ja kuvat tuodaan. Kuvat ja kuvatekstit sommitellaan tekstin joukkoon. Kuvankäsittelyohjelmalla parannellaan kuvia eli säädetään väritasapainoa, terävöitetään kuvia ja rajataan ne haluttuun kokoon.

Taittaja lähettää taitetun tiedoston tai yksittäisen artikkelin oikolukuun päätoimittajalle sähköpostilla. Tiedosto artikkeleineen on siinä vaiheessa jo lehden näköinen. Oikoluvun ja tarvittavien korjausten jälkeen taittaja lähettää tiedoston painoon.

Lehden painaminen

Topakan painaa Uusiokuori Oy, joka toimii Somerolla. Lehti painetaan 4-väri offset-painomenetelmällä. Lehden tekeminen vaatii yhteistyötä painon eri osastojen välillä: painopinnanvalmistus, paino, jälkikäsittely ja postitus.

­­­Painopinnan valmistaja asemoi sivut painokoneen painolevylle ja tulostaa levyt painajalle. Painosta lähetetään tässä vaiheessa vielä matalaresoluutioinen sähköinen vedos taittajalle. Taittaja kuittaa vedoksen, jonka jälkeen lehden painotyö alkaa.

Offsetpainomenetelmän tekniikka perustuu rasvan ja veden hylkimiseen. Offsetin painolevyllä väriä vastaanottavat kohdat hylkivät vettä, kun taas väriä luovuttamattomat kohdat ottavat veden vastaan. Koska painoväri on rasvaista, se tarttuu ainoastaan väriä vastaanottaviin kohtiin. Värien säätämisessä käytetään apuna mm. spektrofotometriä.

Nykyaikaisten 8-värikoneiden loppupäässä on taittolaite, joka aloittaa jälkikäsittelyn. Erillistä taittokonetta ei yleensä enää tarvita. Painetut arkit siirretään jälkikäsittelyyn, jossa ne stiftataan eli nidotaan yhteen ja leikataan leikkuumerkkien mukaan. Jälkikäsittelyn jälkeen lehdet siirtyvät postitukseen, jossa lehden takakanteen lisätään maksumerkintä ja vastaanottajan tiedot. Tämän jälkeen lehti on valmis postin huolintaan. Tämän monipolvisen prosessin lopputuloksena postilaatikkoosi kolahtaa tuore Topakka syyskuu-lokakuun vaihteessa. Mukavia lukuhetkiä!

Ansa Iivanainen, päätoimittaja
040 729 5536, [email protected]

 

Blogit

Liikkumisesta hyvää oloa ja energiaa

Nyt alkusyksystä on ollut hienoa päästä liikkumaan raikkaassa ulkoilmassa. Samalla voi seurata miten syksy etenee ja tuo esiin kauniita värejä. Tällä hetkellä erityisesti pihlajat loistavat upeina ja ovat täynnä punaisia marjoja. Mikään ei poista työpäivän jälkeen stressiä niin hyvin kuin luonnossa liikkuminen.

Hiisi-jotos kutsuu Lohjalle

Lohjalla on kaikki on valmiina Hiisi-jotosta varten: rastit, organisaatio, ruokailut, yöpymiset, iltaohjelma, luvat jne. Järjestelytiimi on toiveikas, että tänä vuonna jotos päästään järjestämään – terveysturvallisuus kaikessa huomioiden. Lopullinen ratkaisu riippuu viranomaisten pandemiamääräyksistä huhti-toukokuun vaihteessa 2021.

Iloa elämään korona-aikana

Melkein vuoden kestänyt korona-aika on vaatinut meiltä kaikilta jaksamista ja sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Meillä on jokaisella omat keinomme selviytyä haastavasta ajasta.

Yhteistyöllä vuoden piiriksi

Olemme tulleet täällä Etelä-Savossa tutuiksi toisillemme ja siten voimme helposti tsempata toisiamme. Odotamme yhteisiä tapaamisia hyvän harrastuksen merkeissä. Yhdessä olemme hyvä, vahva ja iloinen joukko. Näillä elementeillä olemme yhdessä saavuttaneet kahdesti voiton piirien välisessä Kannustuskisassa ja ansainneet siten kunnian olla Vuoden piiri.

Yhdessä toimien lähellä tai etänä

Maanpuolustusnaisten liiton toimintasuunnitelman teema vuodelle 2021 on ”Yhdessä toimien lähellä tai etänä”.  Tätä teemaa keväällä pohdittaessa oltiin jo tilanteessa, jossa naamatusten tapaamisia rajattiin ja liittohallituksen kokouskin toteutettiin ensimmäistä kertaa...

Poluilta virkeyttä arkeen

Tämä vuosi jää varmasti meidän kaikkien mieleen mitä ihmeellisempänä aikana. Keväällä levinnyt  panepidemia siivitti meidät liikkumaan luonnossa. Kevään valoisuus ja lisääntynyt liikunta auttoivat kestämään rajoituksia. Moni huomasi lisääntyneen liikunnan tuoneen myös...

Yhdessä ilolla kesään!

Haasteellinen kevät on jäämässä taakse ja laskeudumme pikku hiljaa keskikesän lomailukauteen. Kevään aikana etätyö tuli monelle osaksi arkea, mikä tarkoitti eristäytymistä totutusta työyhteisöstä. Lisäksi korona sulki julkisia tiloja ja vaikutti laajasti moniin elämän...

Koronakevät

Tämän kevään me muistamme varmasti pitkään. Suomi on poikkeusoloissa ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Me maanpuolustusnaiset olemme kuulleet näistä termeistä erilaisissa koulutuksissa ja tiedämme niiden merkityksestä. Mutta olisimmeko uskoneet, että ne ovat näin...