Vie viestiä!

13.1.2020 | Blogi

Viestintää pääaineena yliopistossa lukeneena olen aikoinaan tenttinyt alan teoriat. Käytännön harjoitusta on tuonut työ toimittajana ja tiedottajana. Silti välillä tuntuu, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä, kun miettii Maanpuolustusnaisten Liiton tiedottamista. Puolustuksena täytyy todeta, että kaikkeen ei aika ja energia riitä, kun liitto toimii täysin vapaaehtoispohjalta.

Nyt kun olemme uusien kotisivujen myötä ottaneet aimo harppauksen eteenpäin tiedottamisessa, muutama ajatus viestinnästä liiton eri tasoilla.

Valtakunnallisella tasolla täytyy todeta, että emme ole onnistuneet kirkastamaan kuvaa, keitä me olemme ja mitä me teemme. Usein meidät sekoitetaan Naisten Valmiusliittoon. Jopa järjestöissä, joiden jäseniä olemme. Muistisääntönä kaikille: Naisten Valmiusliitto on liittojen liitto eli ei sillä ei ole ainuttakaan henkilöjäsentä. Meidän yhdistystemme n. 2 300 jäsentä toimivat kyllä aktiivisesti mm. Naisten Valmiusliitossa. Esimerkiksi tämän vuoden NASTA-harjoitusten johtajat Anna-Maija ja Helena ovat maanpuolustusnaisia.

Piiritasolla kannustan entistä enemmän tekemään yhteistyötä ja avaamaan yhdistysten tilaisuudet myös piirin muiden yhdistysten jäsenille, jos näin ei jo ole. Kun kutsutaan ulkopuolinen puhuja pitämään esitelmää mielenkiintoisesta aiheesta, hän mielellään puhuisi laajemmalle joukolle kuin muutamalle yhden yhdistyksen jäsenelle. Levittäkää piirissä tietoja tapahtumista ja kutsuja eri yhdistysten tilaisuuksiin. Myös piirin kevät- ja syyskokouksista, jotka avoimia kaikille piirin yhdistyksen jäsenille. Koordinointi etukäteen piiritasolla varmistaa sen, että samalle illalle ei osu kahta mielenkiintoista tilaisuutta.

Jotta yhdistykset uusiutuisivat ja hallitustehtäviin riittäisi väkeä, niiden tulee olla tunnettuja. Ilmestyykö alueellasi paikallislehti tai reserviläisjärjestöjen lehti, jonne voisit kirjoittaa jutun yhdistyksesi toiminnasta tai tempauksesta? Kun viime itsenäisyyspäivän paraatissa Tampereella oli mukana kolme Sastamalan Maanpuolustusnaisten jäsentä, Tyrvään Sanomat kertoi siitä kuvan kanssa. Etelä-Kymenlaaksossa ilmestyvä kaupunkilehti Ankkuri julkaisi itsenäisyyspäivän tienoilla jutun Haminan Maanpuolustusnaisista puheenjohtajaa haastattelemalla. Äänekosken Maanpuolustusnaiset keräsivät ilmoituksia ja julkaisivat monisivuisen yhdistyksen esittelyn ÄKS-lehdessä eli Äänekosken Kaupunkisanomissa.

Tai onko kunnassasi jokin tapahtuma, jossa yhdistys voisi olla esillä? Joskus yhdistyksen uusi jäsen voi löytyä muusta harrastuksesta tai työpaikaltasi, kun kerrot maanpuolustusnaisista. Jos meitä ei tunneta, kuihdumme hiljaa.

Hyvää uutta maapuolustushenkistä vuotta 2020! Ja muista myös viedä viestiä meistä!

Mervi Liimatainen
Puheenjohtaja
Maanpuolustusnaisten Liitto ry

Blogit

Mietteitä puheenjohtajuuden alkutaipaleelta

Ensimmäiset kaksi kuukautta uuden puheenjohtajan pestistä ovat kuluneet vauhdilla. Uusia avauksia maanpuolustusnaisten toiminnan kehittämiseksi on jo saatu liikkeelle ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Toimiva yhteistyö ja hyvä henki ovat tärkeitä seikkoja, jotta asiat etenevät ja toiminnassa jaksaa olla mukana.

Peruskoulutusmerkin lisäksi nyt myös syventävät koulutusmerkit

Koulutusmerkki on ulkoinen näyttö, että maanpuolustusnainen on hankkinut oman varautumisensa perustiedot tai syventänyt taitojaan toimijana, kouluttajana tai johtajana. Kannustan kaikkia jäseniämme kouluttautumaan ja suorittamaan ensin peruskoulutusmerkin ja sen jälkeen toimimaan ja kouluttamaan itseään eteenpäin syventävillä koulutuspoluilla.

Salon yhdistyksellä uusi startti

Perinteikkään Salon Seudun Maanpuolustusnaisten toiminta oli hiipunut olemattomiin ja jäsenet olivat kaikonneet. Joukko aktiivisia toimijoita lähti toteuttamaan viime vuoden alussa yhdistykselle uuden startin, joka tuotti tulosta.

Paraati – elämys vailla vertaa

Maanpuolustusnaisten Liiton osasto oli osa 4.6. järjestettyä Puolustusvoimien lippupäivän juhlan valtakunnallista paraatia. Helsingissä järjestetty paraati oli ensimmäinen pitkään aikaan. Blogissa tunnelmia ja ajatuksia, siitä mitä paraatiin osallistuminen itselle herätti.

Oulussa jäsenmäärä triplaantui

Maakuntalehden julkaisema haastattelu ”Naisilla halu varautua kriisilanteisiin” herätti lukijoissa suuren mielenkiinnon pohtia omia turvallisuus- ja varautumistaitoja. Euroopan tapahtumiin reagoiminen konkretisoitui meidän jokaisen suomalaisen omassa elämässä.  ...

Ensimmäinen vuosi kummipiiritoimintaa takana

Noin vuosi sitten Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtajistossa syntyi ajatus, että kullakin puheenjohtajalla olisi omat kummipiirinsä. Ajatuksena on madaltaa kynnystä piirien ja liiton puheenjohtajiston välillä.

Sääntömuutos

Meidän tulee kehittää toimintaamme ja aktivoida jäsenistöämme niin, että liittomme voi hyvin myös tulevina vuosikymmeninä. Kuluvana vuonna minulla on ollut kunnia toimia Järjestötyöryhmän puheenjohtaja. Isoin ja vaativin tehtävämme työryhmässä on ollut päivittää liiton säännöt ajan tasalle.

Share This