Yhdessä toimien lähellä tai etänä

4.12.2020 | Blogi

Maanpuolustusnaisten liiton toimintasuunnitelman teema vuodelle 2021 on ”Yhdessä toimien lähellä tai etänä”.  Tätä teemaa keväällä pohdittaessa oltiin jo tilanteessa, jossa naamatusten tapaamisia rajattiin ja liittohallituksen kokouskin toteutettiin ensimmäistä kertaa niin, että vain osa oli läsnä Tuusulan Taistelukoululla ja osa osallistui Teamsin kautta.

Käyttöön etämenetelmät

Kesä antoi vähän toivoa elämän, mutta nyt eletään taas maailmassa, jossa ihmisten tapaaminen pitää jättää ihan minimiin. Liittokokous Helsingissä marraskuussa järjestettiin jo pääosin etänä ja koko liiton jäsenistö on joutunut ehkä tahtomattaankin ottamaan ison digiloikan pystyäkseen osallistumaan liiton ja oman yhdistyksen toimintaan.

Valtakunnallisesti on siirrytty laajaan etätyöhön. Jotkut pystyvät toteuttamaan sitä tosi hyvin ja tietyissä ammateissa taas ei lainkaan. Olen toimistotöissä ja meillä etätyösuositus on otettu vakavasti ja hyvin käyttöön. Toimistolle tulemiselle pitää olla hyvä syy. Asun yksin ja etäpäivinä ainoa ”oikea” kontakti ulkomaailmaan saattaa olla ikkunasta bongattu naapuri. Uudellamaalla voimaan otettujen uusien rajoitusten mukaisesti kaikki harrastuksetkin ovat nyt jäissä ja päivät alkavat muistuttaa toisiaan.

Torjutaan etätyöapatiaa 

Helsingin Sanomat kirjoitti 30.11. aiheesta etätyöapatia. Artikkelissa kerrotaan, että yhä suurempi osa työpsykologille tulevista ihmisistä raportoi, että yhteys työyhteisöön on ehkä katkennut ja sitä erityisesti kaipaa. Myös työhön tarttuminen ja motivoituminen voi olla vaikeaa, kun ei ole ulkopuolista struktuuria. Vaikka itselleen asettaisi raameja, niistä on tavallista helpompi lipsua. Tylsistyminen voi tulla myös ylistimulaatiosta: kaikkea on vähän liikaa. Ylistimulaatiota saattavat aiheuttaa esimerkiksi ilman hengähdystaukoja toisiaan seuraavat etäpalaverit. Jos korona-aikana on jatkuva Teams-kokousten vyöry, ihminen ei välttämättä uuvu siihen, mutta hän voi tuntea työn mielekkyyden kärsivän ja kokea tylsistymistä. Tutkimusten mukaan pitkään jatkunut sosiaalisten kontaktien puute aiheuttaa aivoissa stressireaktioita. Etätyöapatiaa voi torjua rajaamalla työ- ja vapaa-aika, tauottamalla, optimoimalla yhteydenpitoa ja kokeilemalla uutta, vaikka leipomista.

Pidetään yhteyttä

Nyt vallitsevassa tilanteessa on entistä tärkeämpää, että pidetään yhteyttä. Monet järjestöt, myös maanpuolustusjärjestöt,  järjestävät mielenkiintoisia webinaareja ja muita etäkoulutuksia. Teamsilla/Zoomilla/Skypellä voi järjestää muutakin kuin kokouksia. Kollegat ovat järjestäneet etä-levyraateja ja pelanneet pöytäpelejä etänä. Itse järjestän töissä parhaillaan virtuaalisia pikkujouluja.

Nyt meiltä vaaditaan resilienssiä ja pitkää pinnaa, tästäkin selvitään. Ollaan toisillemme läsnä (etänä).

Turvallista joulunalusaikaa!

Sari Viitala
MNL liittohallituksen sihteeri

Blogit

Hiisi-jotos kutsuu Lohjalle

Lohjalla on kaikki on valmiina Hiisi-jotosta varten: rastit, organisaatio, ruokailut, yöpymiset, iltaohjelma, luvat jne. Järjestelytiimi on toiveikas, että tänä vuonna jotos päästään järjestämään – terveysturvallisuus kaikessa huomioiden. Lopullinen ratkaisu riippuu viranomaisten pandemiamääräyksistä huhti-toukokuun vaihteessa 2021.

Iloa elämään korona-aikana

Melkein vuoden kestänyt korona-aika on vaatinut meiltä kaikilta jaksamista ja sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Meillä on jokaisella omat keinomme selviytyä haastavasta ajasta.

Yhteistyöllä vuoden piiriksi

Olemme tulleet täällä Etelä-Savossa tutuiksi toisillemme ja siten voimme helposti tsempata toisiamme. Odotamme yhteisiä tapaamisia hyvän harrastuksen merkeissä. Yhdessä olemme hyvä, vahva ja iloinen joukko. Näillä elementeillä olemme yhdessä saavuttaneet kahdesti voiton piirien välisessä Kannustuskisassa ja ansainneet siten kunnian olla Vuoden piiri.

Poluilta virkeyttä arkeen

Tämä vuosi jää varmasti meidän kaikkien mieleen mitä ihmeellisempänä aikana. Keväällä levinnyt  panepidemia siivitti meidät liikkumaan luonnossa. Kevään valoisuus ja lisääntynyt liikunta auttoivat kestämään rajoituksia. Moni huomasi lisääntyneen liikunnan tuoneen myös...

Yhdessä ilolla kesään!

Haasteellinen kevät on jäämässä taakse ja laskeudumme pikku hiljaa keskikesän lomailukauteen. Kevään aikana etätyö tuli monelle osaksi arkea, mikä tarkoitti eristäytymistä totutusta työyhteisöstä. Lisäksi korona sulki julkisia tiloja ja vaikutti laajasti moniin elämän...

Koronakevät

Tämän kevään me muistamme varmasti pitkään. Suomi on poikkeusoloissa ja valmiuslaki on otettu käyttöön. Me maanpuolustusnaiset olemme kuulleet näistä termeistä erilaisissa koulutuksissa ja tiedämme niiden merkityksestä. Mutta olisimmeko uskoneet, että ne ovat näin...

Yhteinen arvomaailma yhdistää

Pitkällinen työskentely saatiin maaliin, kun liittohallitus kiteytti MNL arvot lopulliseen muotoonsa kokouksessaan helmikuun alussa. Kokousterveisistä olet saattanut ne jo lukeakin. Valituissa kolmessa arvokokonaisuudessa ei varmastikaan ole kenellekään mitään...

Vie viestiä!

Viestintää pääaineena yliopistossa lukeneena olen aikoinaan tenttinyt alan teoriat. Käytännön harjoitusta on tuonut työ toimittajana ja tiedottajana. Silti välillä tuntuu, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä, kun miettii MNL:n tiedottamista. Puolustuksena täytyy todeta, että kaikkeen ei aika ja energia riitä, kun liitto toimii täysin vapaaehtoispohjalta. Nyt kun olemme uusien kotisivujen myötä ottaneet aimo harppauksen eteenpäin tiedottamisessa, muutama ajatus viestinnästä liiton eri tasoilla.