Iloa elämään korona-aikana

26.2.2021 | Blogi

Melkein vuoden kestänyt korona-aika on vaatinut meiltä kaikilta jaksamista ja sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Meillä on jokaisella omat keinomme selviytyä haastavasta ajasta. Tässä muutama asia, jotka ovat minulle tuoneet iloa ja auttaneet jaksamaan.

Perhe
Olen siinä onnellisessa tilanteessa, että arkisin noin kello neljän maissa auto surisee pihalla ilmoittaen miehen työpäivän päättymisestä. Vaikka kolme aikuista lastamme ja lapsenlapset asuvat kaikki yli sadan kilometrin päässä, on ollut ilo saada tavata heitä aina silloin tällöin näin korona-aikaankin. Kesällä onnistuimme pitämään hautajaiset noin 40 osallistujan voimin ja syksyllä osallistumaan suvun rippijuhliin vieraiden porrastuksella. Signalin ja Messengerin kautta olen kahdessa serkkujen ryhmässä. Aika hyvin on jo miesserkkujen armeijaura ja kertaamiset selvitetty.

Luonto
Asumme hieman sivummalla, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että seuraamme ikkunasta kotimaista luonto-ohjelmaa. Harmaahaikara kulki kesällä rannalla kuin olisi talonväkeä, välillä kaverina jalohaikara. Kauriit pyörivät pihalla etsimässä lumen alta syötävää. Lintulaudalla vierailevat talitinttien, mustarastaan ja käpytikan lisäksi kaksi oravaa, joista toinen kiikkuu laudalla, toinen syö siemeniä maasta. Pulska kettu on jolkutellut muutaman kerran. Jalohaikarat kokoontuivat syksyllä joka ilta lahden toiselle puolelle puuhun tapaamiseensa.  Jänis on toivoakseni vain loikkinut pihan poikki – mahdolliset vahingot tarkistan keväämmällä. Erikoisin otus on ollut saukko, joka lyllersi pihan poikki jäälle.

Kirjat
Luin viime vuonna ennätysmäärän kirjoja (35) sitten teinivuosien ahmimis-iän. Kiitos hyvän suomalaisen kirjastojärjestelmän lainasin monia uutuuksia, mutta luin myös klassikoita omasta kirjahyllystä. Yhden kirjan meinasin jättää kesken, mutta juuri sen ei-helppouden vuoksi jäi tunnelmaltaan parhaiten mieleen (Valeria Luiselle: Kadonneiden lasten arkisto).

Kukat ja piha
Höperöitsen aika ajoin jostain asiasta, ja tällä hetkellä kohteena ovat kukat. Teimme pihalle ison ruusupenkin, joka jäi vähän kesken, kun loppukesästä taimitarhojen valikoima oli kovin suppea. Syksyllä maahan meni runsaat 500 kukkasipulia.  Nyt talvella olen monena iltana koneen äärellä tutkinut eri nettikauppojen kasvi- ja siemenvalikoimia. Daalian juurakoita on tullut tilattua enemmän kuin tarpeen – niitähän on myös viimekesäiset kellarissa talvehtimassa. Päivittäin käyn pesuhuoneen lattialämmöstä nauttivaa multalaatikkoa tutkimassa, joko siellä näkyisi jotain kasvun alkua.

Tekemättömät työt
Kun aikaa on ollut enemmän, on voinut tarttua myös niihin ”sitten kun on aikaa” -töihin. Kesällä puutarhakalusteet saivat uutta maalia pintaan ja äskettäin ruokapöydän tuolit uudet kankaat. Pataleipien leipomiseen olen viimeinkin perehtynyt – helppoja ovat. Lounaan lämmittäminen puuhellalla onkin aika nopea juttu. Olen oppinut uutta ja saanut näkyviä tuloksia.

Ystävät
Korona-aika on rajoittanut kyläilyä ja ystävien tapaamista. Mutta onni on ystävä, jolle voi kertoa, mitä ihan oikeasti kuuluu.

Jaksamista sinulle hyvä maanpuolustusnainen ja ystävämme!

Mervi, puheenjohtaja
Maanpuolustusnaisten Liitto ry

Blogit

Sujuvaa yhteistyötä Etelä-Savossa

Etelä-Savo saavutti Vuoden piiri -tunnustuksen jo kolmannen kerran. Yksin saavutusta ei aikaansaada, vaan se vaatii kaikkien yhdistysten aktiivista toimintaa, sitoutumista ja sitä, että asiat hoidetaan ajallaan ja muistuttamatta. Näin kiteyttää MNL Etelä-Savon Piirin puheenjohtaja Anu Metsäkallio.

Puolimatkan katsaus

Puheenjohtajien kaksivuotinen toimikausi on puolivälissä. Tässä kohtaa onkin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, miten tähänastinen kausi on sujunut ja mitä on lähiajan tavoitteissa.

Marssin askelista ja aatteesta

Isänmaan rakkaus meitä kaikkia maanpuolustusnaisia vahvasti yhdistävä aatteellinen side. Valtakunnalliseen Puolustusvoimien paraatiin osallistumisen jälkeen salossa liehuvan Siniristilipun näkee uusin silmin; sen värit ovat entistä kirkkaammat.

Mietteitä puheenjohtajuuden alkutaipaleelta

Ensimmäiset kaksi kuukautta uuden puheenjohtajan pestistä ovat kuluneet vauhdilla. Uusia avauksia maanpuolustusnaisten toiminnan kehittämiseksi on jo saatu liikkeelle ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Toimiva yhteistyö ja hyvä henki ovat tärkeitä seikkoja, jotta asiat etenevät ja toiminnassa jaksaa olla mukana.

Peruskoulutusmerkin lisäksi nyt myös syventävät koulutusmerkit

Koulutusmerkki on ulkoinen näyttö, että maanpuolustusnainen on hankkinut oman varautumisensa perustiedot tai syventänyt taitojaan toimijana, kouluttajana tai johtajana. Kannustan kaikkia jäseniämme kouluttautumaan ja suorittamaan ensin peruskoulutusmerkin ja sen jälkeen toimimaan ja kouluttamaan itseään eteenpäin syventävillä koulutuspoluilla.

Salon yhdistyksellä uusi startti

Perinteikkään Salon Seudun Maanpuolustusnaisten toiminta oli hiipunut olemattomiin ja jäsenet olivat kaikonneet. Joukko aktiivisia toimijoita lähti toteuttamaan viime vuoden alussa yhdistykselle uuden startin, joka tuotti tulosta.

Paraati – elämys vailla vertaa

Maanpuolustusnaisten Liiton osasto oli osa 4.6. järjestettyä Puolustusvoimien lippupäivän juhlan valtakunnallista paraatia. Helsingissä järjestetty paraati oli ensimmäinen pitkään aikaan. Blogissa tunnelmia ja ajatuksia, siitä mitä paraatiin osallistuminen itselle herätti.

Oulussa jäsenmäärä triplaantui

Maakuntalehden julkaisema haastattelu ”Naisilla halu varautua kriisilanteisiin” herätti lukijoissa suuren mielenkiinnon pohtia omia turvallisuus- ja varautumistaitoja. Euroopan tapahtumiin reagoiminen konkretisoitui meidän jokaisen suomalaisen omassa elämässä.  ...

Share This